Det ska fan att vara dressyrdomare

Såg att flera vänner länkat till denna artikel  på Facebook idag.

Min egen kommentar är att jag flera gånger blivit förvånad över hur vissa bloggare kommenterar LÄTT identifierbara domare som de anser har dömt deras hästar rätt eller fel- oftast FEL.

Själv vågar jag nog påstå att jag aldrig skrivit ett negativt omdöme om någon specifik domare på min blogg- av flera olika anledningar.

Dels tycker jag i sak inte att man på bloggar ska göra ner folk som kan identifieras så vida det inte handlar om något extremt och dels så kan det ibland kännas som lite ”surt sa räven”.

För även om JAG tycker att min ritt KÄNDES hur bra som helst så är det faktiskt inte alls säkert att det verkligen SÅG UT som det kändes eller så var det kanske oavsett vilket så att mina medtävlare var ÄNNU BÄTTRE än jag?

Sedan är jag dessutom av den åsikten att domare inte är mer än människor de heller och att de, hur OBJEKTIVA de än vill vara och TROR SIG vara det inte alltid och till 100 % kan styra sitt undermedvetna.

Jag skulle helt enkelt inte heller VÅGA att offentligt klaga på en domare som kanske skulle läsa om sig själv på min blogg eller få veta vad jag skrivit på omvägar (vi vet ju alla hur litet häst-Sverige är) och kanske sedan kort därefter åter döma mig.

Jag skulle inte vara 100% säker på att en sådan domare faktiskt inte, om så undermedvetet, lät sig påverkas av att veta att jag tycker si eller så om dennes sätt att döma- kalla mig paranoid eller ej.

Avslutningsvis tycker jag nog också att vi får vara rädda om de domare vi har- visst ska vi ställa krav på dom men kanske inte genom IBLAND ”barnsliga uthängningar” på bloggar och dylikt där genomslagskraften ändå ibland kan bli ganska stor.

Minns att det var en domare, förvisso en HOPP-domare, som förra året blev näst intill mordhotad av någon bloggares mobb och många av de personerna (barn och ungdomar gissar jag men det ska egentligen inte vara en ursäkt) hade förmodligen inte en susning om vad de EGENTLIGEN skriade om- de ville väl bara stötta sin bloggaridol.

Men om det blir vanligare och vanligare att man på sociala medium tycker att man har rätt att öppet kritisera domare hur som helst finns ju också risken att inte så många vill döma till slut- så tänker jag.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Mandasliv

    Tyckte de var riktigt bra skrivet. Man kan inte alltid gnälla över att de är domarens fel, att den inte gillade hästen osv. Sen att dressyrhästarna har utvecklats enormt senaste tio åren är ju också kanske en bidragande orsak om du tex har en tyngre häst som inte är byggd i uppförsbacke. (gillar dock inte denna hets att de ska se ut som vinthundar men de är en annan femma. )
    Nej mycket läsvärd text och tycker nog att alla dressyr ryttare borde läsa den 😉

    Svara
  2. Hedwiginnan

    Jag tycker att det är en riktigt bra artikel. Domaren kan ju bara döma det han/hon ser och även om det känns bra så kan det se ut som skit tyvärr. Det vet jag av egen erfarenhet…:-D
    Sen finns det ju faktiskt flera exempel på ekipage som är framgångsrika trots att hästen inte är en gångartsstjärna. Man kommer långt på en välriden,lydig häst med tre bra gångarter.
    Piloten är ju oerhört viktig och man ser ju då och då att en häst kan gå på 70% med en duktig beridare på ryggen men kanske bara på 62% med ägaren på ryggen i samma klass.

    Vi får helt enkelt sluta gnälla och börja rida bättre själva. Plättlätt..:-P

    Svara
  3. Lena B

    Läste artikeln igår och tyckte den var bra. Domaren dömer ju det han/hon ser för dagen och det man själv tycker är jättebra kanske inte är det alls. Sedan tittar de mkt på hur man rider vägarna, övergångar och sånt som man själv kanske inte alltid är så fokuserad på. Fick själv min senaste ritt filmad och kunde hemma jämföra med protokollet, rekommenderas verkligen!

    Jag tycker också vi ska vara rädda om våra domare, och inte kritisera dem i onödan. Utbildade mig själv till domare inom ett helt annat område än hästeriet men pga av allt negativt så slutförde jag inte det. Detta var dessutom en bedömning där man inte visste vem som var ägare/uppfödare till djuren, men ändå kunde det pratas om att man varit partisk, orättvis, favorisera osv och då hängas ut på nätet mm. Att först kanske jobba hårt en dag med bedömning och sedan få skit kändes helt ointressant för mig.

    Jag tror säkert att det händer att en domare är ”partisk” på något vis, för att de känner till ryttare,n hästen eller kanske gillar typen av häst, men i det stora hela dömer de nog precis det de ser och som ryttare tycker jag att man istället ska ta lärdom av det som står i protokollet, ofta står där dessutom lite tips på hur man kan bli bättre till nästa gång:-)

    Svara
  4. rackemarie

    Jag kan hålla med om att det är bäst att bara suga i sig den kritik man får och sedan gå hem och träna MEN vad gör man då om man i ett protokoll får underkända betyg UTAN kommentarer? Jo, man åker hem, tittar på sin film och FATTAR INGENTING. Så ska det väl ändå inte vara? Jag la ut min dotters LA:1 på min blogg och jag kan då inte se att de förvända galopperna där skulle vara underkända (poäng 4 och 5). Men vad jag reagerar på är att det inte kommenteras över huvud taget. Surt sa räven om rönnbären, javisst, men man vill väl ändå veta vad man ska förbättra. Den enda kommentaren var att tempot var lite högt 😉

    Svara
    • Anna-Kajsa

      Jag tycker man har rätt att vara besviken, särskilt om man inte får någon förklaring till de låga poängen. Det ligger ju oftast massor med arbete och en hel del anspänning bakom en dressyrstart. Men att gå från det till att offentligt klaga på en eventuellt till och med namngiven domare är naturligtvis att ta det hela för långt. I vissa lägen kan det vara bra att suga i sig kritiken – i andra kanske man ska försöka att inte ta åt sig så hårt, utan resonera med sin tränare om de långsiktiga målen? Domaren ser din prestation på banan här och nu, och bedömer utifrån det. Tränaren känner dig och din häst, och har målsättningen att ni ska ha en positiv utvecklingskurva. Jag tar ibland med mig protokollen till tränaren, så får hon se hur jag blivit bedömd. Det ger ofta lite perspektiv på det hela – hon kan relatera bedömningen utifrån oss som ekipage och värdera vad vi bör jobba med.

      Svara
  5. Sandra AW

    Jag anser att man INTE hänger ut nån på nån blogg alls!

    Rider man dressyr får man stå ut med att bli bedömd det är ju det de går ut på. Jag rider ganska ofta och de flesta dömer i min mening korrekt men visst har jag känt att det var lågt men bara ta nya tag.
    Jag brukar tänka på vad mamma säger i dom lägena när jag är ledsen och besviken ” ingen ide att tjura bara bita ihop hem och träna på det dom vill och sen försöka visa nästa gång att jag tog åt mig av kritiken och förhoppningsvis höja sig lite”

    Vissa startar inte på tävlingar där det är vissa domare och det är ju egentligen synd tycker jag. Man ser ju snart på resultatlistan om det är en lågt dömande domare eller inte. Lika för alla.

    Svara
  6. Anna-Karin Eng

    Man ska alltid tänka sig för innan man kritiserar om man bara hört en sidas åsikt. Även om någon man känner säger/skrivet negativt om någon annan så är det inte per automatik den man känner som har rätt.

    Svara
  7. Madeleine

    Det finns en domare i Skåne som överlag dömer snålt och negativt. Men det blir i slutändan rättvist, för hon är så mot alla.

    Svara
  8. JohannaB

    Visst kan man ibland tycka annorlunda än en domare, de kan trots allt missuppfatta ekipaget under de stackars 5 minuter de har på sig så i grunden tycker jag att man ska lita på sig skälv och framförallt på sin tränare!
    Om man däremot får samma kritik flera gånger så är det bara att inse att känslan är fel och domaren har rätt… 😉
    Men det är lika farligt med de ryttare som går 100% på vad en domare skrivit i protokollet, att lägga om sin ridning eller i vart fall programridning för en domares protokoll och än värre på en tävlingsplats är så galet… Men det händer allt för ofta tycker jag.
    Eller har ni inte hört den kommentaren?
    ”Domaren i första klassen tyckte det såg segt ut så jag red på mer i andra klassen och då tyckte den domaren att det var för hastigt?!”
    Sen tävlar vi inte för brödfödan, kan vi inte acceptera att det ibland lie tokigt på en futtig lokal eller regional tävling (bedömning) och ta det med en axelryckning kanske man bör byta hobby…
    Lika ofta som jag fått avdrag för ngt har jag nog fått pluspoäng så det jämnar ut sig! 🙂

    Svara
    • Birgitta

      Min erfarenhet är också att ”det jämnar ut sig”.

      Någon gång har det känts lite kasst men jag har ändå fått bra procent och någon gång har det känts bättre än vad jag fått betalt så att säga.

      Men jag har under mina mer än 25 års tävlande aldrig varit med om att jag många gånger i rad varken blivit nerdömd eller fått bättre procent än vad ritten känts värd för mig.

      Svara
      • JohannaB

        Huu vilken felstavning jag lyckades med :-O
        Skyller på mobilens lilla tangentbord! 😉

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>