Dagens (samvets)fråga

Scenario:

Du ringer ut en veterinär för att vaccinera din häst.

När det har gått 2 månader har du fortfarande inte fått någon räkning.

Vad gör du?

* Ingenting och hoppas att du ska tjäna på veterinärens glömska.

* Ingenting men du lägger undan pengar i tron om att räkningen lär komma.

* Ringer och efterfrågar räkningen.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Detta har faktiskt hänt mig, jag ringde och efterlyste fakturan. 🙂 Kändes lika bra, den kommer ju säkert ändå.. tids nog. 😉

    Svara
  2. CeciliaL

    Alternativ 1, fast utan att ”hoppas att jag ska tjäna på veterinärens glömska”, utan bara för att jag tycker det är upp till dem att skicka ut sina fakturor. Exakt detta har faktiskt hänt mig en gång och efter en lång period kom ju räkningen till slut iaf. Som egen företagare jagar jag betalningar nästan varje vecka så jag har varken tid eller lust att hålla ordning på andra företags räkningar – det får de göra själva och jag betalar snällt alla räkningar i tid, både privat och på jobbet, så ingen behöver jaga några uteblivna betalningar från mig iaf!

    Svara
  3. Susanna

    Nummer två.
    Jag skulle inte ringa veterinären enkom för räkningen, däremot skulle jag ta upp det nästa gång jag ringde hen i något relevant ärende.

    Svara
  4. Anonym

    Vet inte om jag skulle komma ihåg att jag inte fått någon räkning just för vaccination.

    Svara
  5. rackemarie

    Jag tror helt enkelt att jag skulle glömma bort att räkningen inte kommit. Nej, det får veterinären eller annan företagare själv hålla reda på. Sedan betalar jag snällt när räkningen väl dyker upp 🙂

    Svara
  6. Dagge

    Om jag har en relation med veterinären så hade jag ha påpekat det vid nästa tillfälle … är inte riktigt säker på om jag hade ringt upp om det varit en helt okänd firma. Kan resonera lite som CeciliaL att det är upp till dem att hålla reda på sina fakturor.

    Svara
  7. Prick

    Detta är tyvärr rätt vanligt. Har någon gång fått vänta nästan ett år på att fakturan ska komma. Det kan ju bli så att hästen inte ens är kvar…

    Jag gör alltså ingenting men kan gnälla lite när jag träffar vetten igen.

    Svara
    • Birgitta

      I början av min hästägarkarriär anlitade jag, liksom många i mitt dåvarande stall, en äldre veterinär som hade som (o)vana att skicka ut veterinärräkningar MÅNGA månader efter sina besök.

      Jag gissar att han typ en gång i halvåret ”tog tag” i detta med att skicka fakturor och ville det sig illa kunde man alltså få en räkning efter 4-5 månader då man i många fall säkerligen hade glömt bort kostnaden totalt.

      Svara
  8. Angelica

    Jag skulle nog ringa om jag inte glömt den! Vore inte så kul om de skickat den fast kanske till fel adress, det kan ju gå illa. Jag vill verkligen inte att några av mina ”hästkontakter” ska se mig som en dålig betalare, hästen kommer först. Alltid.

    Svara
    • CeciliaL

      Hur kan det ga illa om rakningen skickas till fel adress? och hur skulle nagon av dina hastkontakter som resultat kunna se dig som en dalig betalare? Fattar inte riktigt. Och vad har de med det att gora.

      Birgitta, visst, att rakningen kommer manga manader senare ar ju litet trist, men det ar ju inte i fallet vaccination fragan om nagon storre summa? Jag vaccinerade tre hastar forra manaden och hela notan gick pa £137 totalt for alla tre, sa det skulle ju inte vara nagon storre chock om just DEN rakningen kommit 6 manader senare. En stor saftig rakning som bukoppning (for att ta ditt aterkommande exempel) ar ju inte san att man glommer bort den och far den som en overraskning, det skulle iaf inte jag vara formogen att glomma! Och sadana stora rakningar gar ju vanligen pa forsakringen iaf, sa det blir ju bara sjalvrisken man skulle fa punga ut med.

      Svara
      • Angelica

        Inkasso/kronofogden vore ju inte så trevligt! Dessutom vill man ha ett gott rykte, och inte vara någon som veterinär/hovslagare osv drar sig för att besöka.

        Svara
        • CeciliaL

          Na, men det hander ju inte i forsta taget! Jag trodde Birgitta menade att veterinaren missade att skicka en rakning, inte att man regelbundet lat bli att betala och att man fick daligt rykte – fran att inte ringa till veterinaren och paminna dem att skicka en rakning till att fa besok av kronofogden ar det LANG LANG vag, tro mig (har t.ex. anvant kronofogden till att fa tillbaka pengar och det tog flera AR av idogt arbete fran mig att komma nan vart med det). Sen lar du ju inte fa daligt rykte om det ar veterinaren eller hovis som inte ber om betalning, snarare an du sjalv som utnyttjar deras tjanster och vagrar betala. Det var sa jag menade. Sitt goda rykte ar man ju givetvis noga med, men det lar ju inte bli forstort i Birgittas scenario.

          Svara
          • Angelica

            Nej, menade bara att jag som utnyttjat veterinärens tjänster faktiskt inte vet varför fakturan inte kommit, om den inte skickats eller om den har skickats och de tror att jag fått den. Men då är vi nog överens!

  9. jeguo

    Mina vettar lämnar räkningen på en gång, det är en del av journalen med deras konto på, väldigt smidigt tycker jag.

    Svara
  10. Lotta

    Det beror på :). Min husveterinär hade jag påmint, men om det var någon annan som jag inte har en personlig relation till hade jag nog glatt hoppats på att den inte skulle komma. Ärligt talat hade jag säkert inte ens haft koll på om den kommit eller ej…;)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>