Traditionella ridstövlar

Eftersom jag ibland funderar på lite udda saker slog det mig nyligen hur ovanligt det har blivit med vad JAG skulle kalla traditionella ridstövlar, dvs sådana som är gjorda av läder, med hårda skaft och utan varken dragkedja eller snörning.

Finns det någon som har sådana idag?

Inte ens jag, den förändringsobenägna rider längre i dylika skodon fast jag fortfarande äger ett par.

Nej, både vardags och tävlingsstövlarna har dragkedja och jag har även haft ett par med snörning även om det inte riktigt är min grej.

Men vad säger ni läsare: har ni ”vanliga” stövlar?

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Mitt enda par ridstövlar är såna – ett par Petrie från 1998, men sedan jag fick kramp i dem en vinter för ett par år sedan använder jag dem i princip bara på tävling. Till vardags rider jag i skor med hårda lösa skaft. Det har bl a fördelen att jag kan välja skor efter temperatur (har Ariats ridskor i tre olika fodringar). Men ett par nya ridstövlar med dragkedja står absolut på önskelistan.

    Svara
    • Birgitta

      Efter att jag hade tagit bort Heron var jag utan häst i några veckor/ någon månad och när jag därefter skulle sätta på mig stövlarna fick jag sådan kramp att den ena stöveln fick klippas upp.

      Fruktansvärd smärta och så klart inte kul att totalsabba ett par bra stövlar så sedan dess aktar jag mig noga för att pressa in fötterna i för tighta stövlar.

      Dragkedja är verkligen bra tycker jag- har både vardagsstövlar med mjuka skaft och tävlingsstövlar med hårda skaft (Mountain Horse) med dragkedja. Båda paret kostade nya runt 2000:– så det är verkligen inga värsting-stövar men fungerar bra och är snygga.

      Svara
      • Birgitta

        Verkar heller inte finnas någon marknad för begagnade stövlar.

        Jag har 2 par till salu i helt ok skick som jag har annonserat ut på flera sidor på Facebook för 150 kronor paret utan att få dom sålda. De kostade ändå några tusen nya.

        Svara
      • Anna-Kajsa

        Ja, det var fruktansvärt! Var hos min tränare, det var kallt så jag hade nog lite extra tjockt i stövlarna och hade glömt nylonstrumpor utanpå. Dessutom hade jag ju suttit stilla på kontoret hela dagen innan. Jag lyckades få av stövlarna utan att klippa upp dem, och red sedan lektionen i blundstones. Men efter det är jag inte alls sugen på att dra på stövlarna faktiskt. Kan jag komma undan med ett par tusen på ett par nya är det absolut värt att ta tag i, ffa om jag kommer ut och tävlar lite mer – annars har jag blivit löjligt bekväm med mina lösa skaft (har dessutom ett par till vardags och ett par fina, dvs oslitna!)

        Svara
  2. Dagge

    Jag har vanliga Königs Grandgester utan dragkedja 🙂 . Har aldrig känt något behov av dragkedja och kommer nog att ha utan dragkedja även på nästa par jag köper. Funderar på ett par bruna Königs till mig själv i julklapp 🙂

    Svara
    • Minstral

      Finns det stövlar att köpa utan dragkedja nuförtiden? Eller du specialbeställer?

      Svara
  3. CeciliaL

    Har aldrig haft ett par langa ridstovlar over huvudtaget men har nu bestamt mig att det ska jag fa nasta ar! Forra aret investerade jag i ett par Ariat Glacier stovlar som ar isolerade och rejala, men inte snygga. Var tvungen att ha nagot varmare pa fotterna an mina vanliga korta kangor med skaft. Dragkedja blir det definitivt for mig, men jag undrar om jag inte ska ha snorning av elastisk typ ocksa, blir det inte mera bekvamt da? Ar inte dressyrryttare och kommer inte ha dem pa tavling, sa det spelar ingen roll hur de ser ut, men jag vill garna att de ska vara snygga! 🙂 Nagra stalror vill jag inte ha och inte nagra alltfor mjuka och sladdriga stovlar heller. Funderade pa Ariat Bromont men jag gillar inte insidan som ar gjord av rutigt tyg – nog ska det vara lader-insida pa ett par vanliga (sommar)ridstovlar?!

    Svara
  4. S

    Har ett par nya (tre år) Cavallo dressyrstövlar med dragkedja som jag använder bade till vardags och tävling. Älskar dem, och tycker det är otroligt praktiskt med dragkedjan. MEN, det är inte kul när dragkedjorna går sönder. Den ena sprack upp förra året när jag skulle träna iförd långkallingar, ridbyxor o varma strumpor. Inte så smart, men nu har jag lärt mig det. Bytte för säkerhets skull båda, 700:- gick det kalaset på. Har även ett par gamla Cavallo utan dragkedja, de köpte jag 1994 och de håller än. Tyvärr lästade jag ut dem när jag började rida igen efter mitt uppehåll så de är på tok för stora nu. Använder dem som vinterstövlar, får plats med dubbla långkallingar och tjocksockor I dem. Innan dem hade jag ett annat par Cavallostövlar som jag köpte när jag var 13, de gav jag bort för ett par år sedan pga de var för korta för mig. Annars var det inget fel på dem, trots over 20 år på nacken. Vad vill jag komma med detta? Jo att ridstövlar var bättre förr och det nog är dragkedjornas fel att de ”nya” stövlarna inte håller lika länge.

    Svara
  5. Madeleine

    Kan bara hålla med S om att stövlarna var bättre förr.
    Köpte bruna königs utan dragkedja för 20 år sedan. Dessa rider jag med på vintern och när jag rider på stranden. Vattnen kommer inte in. Dom är inte välskötta men det känns som om dom aldrig ger upp.
    Under samma tid har jag haft fyra par med dragkedja oxå König som jag ridit parallellt med, det sista paret är två mån gamla. Dom gick förvånansvärt snabbt att rida in. Knappt ont alls?! Så nu är jag lite misstänksam om hur mjukt det skinnet är.
    Och i min värld dyra stövlar, 8000:-

    Svara
  6. CeciliaL

    Smart drag av tillverkarna: gor stovlar som kostar 8000:- men bara haller ett par ar. Istallet for att gora stovlar som kostar 8000:- och haller i 20 ar…. Klart att dragkedjor gar sonder till slut, det gor de ju pa jackor ocksa, men ar det inte billigare att byta ut dragkedjor an att kopa nya stovlar? Iaf i den prisklassen. For 2000:- kanske det ar mindre prisvart, men i den prisklassen kanske sjalva stovlarna ar slitna vid det laget dragkedjan ar utsliten.

    ”Cost per wear” brukar jag tanka pa nar jag investerar i dyrare prylar – mina Mustojackor var dyra som skam men haller i 15 ar, t.ex. Daremot var Gersemi-jackan ocksa dyr som skam (t o m pa rea) och gick sonder pa tva stallen inom ett par veckor, sa inte alls lika bra cost per wear!

    Svara
    • Birgitta

      Jag tror tyvärr att det är mycket svårt att tillverka just dragkedjor som håller i många, många år- eller rättare sagt; som håller för det som VISSA ryttare utsätter dragkedjan i stövlarna för.

      Det som tydligen mest sabbar en dragkedja är om något fastnar i den och det är inte svårt att räkna ut hur mycket grus och annat som kan hamna där.

      En annan sak som jag tror sabbar dragkedjorna är om man har vader som är på gränsen till för tjocka för stövlarna och ständigt liksom pressar in benet i stöveln och sedan nästan drar upp kedjan med våld.

      Mot dessa 2 ting (grus/ smuts och för tjocka ben) är det nog svårt att göra något åt som tillverkare- det skulle vara att tillverka dragkedjor i världens mest hållbara material om det nu finns något sådant?

      Om man jämför med dragkedjor i tex jackor så ÄR ju slitaget pga i alla fall grus mycket större och frågan är väl också hur många jackor som håller i typ 20 år?

      Så jag tror inte man enbart ska lasta tillverkarna utan också rannsaka SIN EGEN skötsel av stövlarna.

      Jag kan i sammanhanget berätta att de vardagsstövlar jag har nu är erhållna genom en reklamation jag gjorde för något år sedan.

      Stövlarna kostade runt 2000:– om jag minns rätt (max 2500:– i alla fall) och dragkedjan i den ena stöveln gick sönder efter typ 1½-2 år.

      Då jag visste med mig att jag pedantskött stövlarna och bara ridit i dom, inte gått omkring i grus etc så reklamerade jag med gott samvete och fick ett par nya av My One.

      Svara
      • CeciliaL

        Na, det ar sant, jag tankte ocksa att det ar mera slitage pa stovlar an pa jacka, men nog haller dragkedjor i jackor till att anvandas i mer an 5 ar – har aldrig behovt byta ut en dragkedja i en dyrare jacka och da har jag t.ex. haft 3 Musto som alla har anvands flitigt och hallit i 10-15 ar. Nu kopte jag Gersemi bara for att Musto inte langre gor nagot annat an valdigt korta jackor f.n., men skulle absolut punga ut for Musto igen.

        Funderar pa vilka ridstovlar jag ska kopa da… Ar det nagra med dragkedjor som anses halla battre an andra? Nagra 8000kr kommer jag inte lagga, da avstar jag hellre. Men finns ju ganska manga runt £200. Ar inte ett dugg for pedantskotande av stovlar, sa jag kanske borde undvika dragkedjestovlar egentligen… Utan dragkedja tycker jag man maste ha valdigt smala ben for att det ska sitta bra, eller?

        Svara
  7. AU

    Jag har flera par De Niro-stövlar (med dragkedja på insidan) som jag är supernöjd med. Finns nog ingen som sköter stövlar sämre än vad jag gör och de håller ändå. 🙂 Kostar ca 5000 kr tror jag.

    Svara
  8. Madeleine

    Jag har bytat dragkedja på mina stövlar. Det är inte pga dragkedjan jag har kasserat dem. Dom har blivit för tunnsltna på insidan, allmänt säckiga.
    En rättelse på mitt förra inlägg. Det är mitt tredje par jag köpte för två mån sedan. Som jag använder parallellt med de gamla bruna trotjänarna.

    Svara
  9. Minstral

    Jag har ett par stövlar utan dragkedja, ett par Soubirac, men jag använder dem aldrig. Har funderat på att sälja dem, men tror nog inte att någon är intresserad av att köpa stövlar utan dragkedja, synd iofs då stövlarna bara är använda ett tiotal gånger. Nu är det inte bara dragkedjan som gör att jag inte använder dem, de är för vida i vaden och för korta i skaftet, fattar inte varför jag köpte dem öht?

    Svara
    • Birgitta

      Nej, jag har som nämnts 2 par helt ok stövlar som jag inte ens får sålt för 150:-/ paret- helt otroligt kan jag själv tycka.

      Man kan ju ha ett par som reservstövlar för en så ringa summa tänker jag. Själv har jag dock ytterligare 3 par förutom dessa så det får ju vara någon måtta på hur mycket man kan samla på sig.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>