Är det rätt?

Sitter och tittar på en film om en ägare som har en blind hund som han har gjort ett skydd kring så att hunden inte ska gå emot saker och funderar.

Är det ”rätt” att hålla ett djur som inte kan se vid liv?

Jag vet att tex Bent Branderup hade en hingst som han tränade i många år fast den var blind så helt klart förekommer det ju men frågan är hur JAG skulle göra?

Mitt spontana svar är att jag inte hade velat att Soya skulle leva som helt blind men vad vet jag?

Hade jag väl ställts inför det faktumet hade jag möjligen tänkt om.

Att låta Vicke leva som blind vågar jag däremot hävda aldrig skulle bli aktuellt.

Men hur resonerar ni vad gäller hund, katt och häst? Är det skillnad?

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Frida

    En blind hund brukar inte vara ett stort problem. De orienterar sig främst med nosen och öronen. De ser inte så bra ändå. Vi människor har svårt att tänka oss att klara sig utan syn för det är det vi orienterar oss med i första hand men för en hund är nosen detsamma som synen för oss. Min gamla hund fick starr på äldre dar och såg i princip ingenting, märkte knappt av det faktiskt. Hästar och katter är jag mer tveksam till. Katt pga kostnaden och häst pga jag inte skulle tycka det kändes säkert för mig att hantera en blind häst.

    Svara
  2. Rie

    Min hund blev i princip blind på gamla dar. Vissa saker gjorde att jag tog honom till ögonveterinär för att han verkade se dåligt ibland.
    Att han i princip var blind, utom en liten strimma på ena ögat, kom som en överraskning.
    Veterinären sade att han hade haft flera hundar som troligen levat som blinda i flera år utan att ägarna visste det. Då fanns ytterligare en hund i hushållet vilket nog hjälpte den blinde en hel del och gjorde att ägarna inte märkte något. De hundarna kom in för andra åkommor och gick hem med snopna ägare.
    Enligt veterinär kan en hund ha ett fullgott liv ändå.

    Vi ändrade en del här hemma för att hjälpa vovven och han lärde sig mycket snabbt att tex hålla sig på mattan för att komma rätt på vattenskålen.

    Svara
  3. Malin

    En blind häst hade jag sett som en säkerhetsrisk. Katt blir inte aktuellt eftersom jag avskyr katter 🙂 Hund är svårare…om den hade haft en okej tillvaro hade jag kanske behållit den över en somnar eller så, under semestern när jag kan hjälpa den och göra livet lätt. Mitt i vintern när den kan gå rakt in i en oförutsett snödriva eller nyligen utställd sandbox…nej, max ett par månader hade det blivit.

    Svara
  4. Ridfröken

    Det är så svårt allt sånt där, när det kommer till att bestämma över ett djurs liv – ska djuret få fortsätta leva med sin skada/sjukdom eller är det dags att låta honom/henne somna in? Det svåraste beslutet man kan ta, och det kommer nog aldrig att kännas rätt.

    Just blindhet vet jag inte hur jag skulle göra med. Det hade nog berott på djuret tänker jag. Hur det hade verkat ”tycka” om läget. Hade djuret verkat besvärad och kanske ledsen/nedstämd så hade det lutat åt avlivning. Men hade djuret kunnat leva nästan precis som förr och inte verkat bry sig särskilt om att inte kunna se, ja då är det ju en annan sak. Man måste nog våga lyssna på magkänslan, och på djuret förstås. De säger oss så mycket om vi bara lyssnar.

    Svara
  5. Cristel

    Det beror ju helt på vilken individ det är som drabbas. Jag har inget snabbt svar. Men spontant hade jag beh

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>