Häst-sångare

Att massor av namn folk har döpt sina hästar till kan tyckas konstiga i andras öron är väl ett faktum men en sak som jag speciellt funderar över är varför man döper hästar efter sångare/ sångerskor?

Jon Bon Jovi, Whitney Houston, Rod Stewart, Celine Dion, Mick Jagger, Bruce Springsteen, Barry White, Elvis Presley osv osv- vad tusan är grejen liksom????

Hur mycket jag än skulle ha någon av ovan personer som idol så inte tusan skulle jag döpa min häst efter dom, eller 🙂 ????

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. DRESSYRLIV

    Minns en uppfödare (verksam nu) som alltid döper alla avkommor till kändisnamn. Ja inte är det väl särskilt vackert men man vet oftast vem som fött upp hästen i alla fall 🙂

    Svara
  2. S

    Varför inte, lika väl som något annat. Hade hellre haft en häst som hette Elvis Presley än ngt företagsnamn tex. Min förra häst var döpt efter en hockeyspelare som var väldigt stor på 90-talet när han föddes. Hans uppfödare döpte alla hästar efter hockey/fotbollspelare. Coolt tycker jag! Om jag själv skulle syssla med uppfödning skulle jag döpa mina föl efter karaktärer i Twin Peaks. Något jag själv stör mig på när det gäller hästnamn är de som är döpta som något varumärke/kändis och så är det lite felstavat. Ok i ett namn-namn men inte när man tagit ett varumärke tex Juicy Fruit och så stavar man det ”jouicy fruit”. Så fult.

    Svara
    • Anna

      Åh vad jag håller med angående stavning – hur svårt kan det vara att googla namnet? Eller när man skall snitsa till det med något utländskt men inte kan språket – har sett många ston som heter Mon Ami utan e på slutet…

      Personligen gillar jag gammaldags svenska hästnamn som Brabant eller Hertigen men smaken är som baken och så länge det inte är något gräsligt (typ Stalin) eller felstavat så tycker jag inte det spelar så stor roll.

      Svara
      • S

        Trodde ett tag att folk stavade fel för att man inte ”får” stava rätt om man väljer att döpa efter varumärke. Men det får man, så då antar jag att folk bara är lata/korkade som inte lyckas stava rätt. För tanken kan väl inte vara att man ska stava fel… åh suck.
        Tycker inte heller namnet är så viktigt, man kallar ju oftast inte hästen det ändå till vardags. Men som sagt, jag skulle ha oerhört svårt att välja en häst med uppenbart felstavat namn.

        Svara
      • Minstral

        Kan ju vara så att de är döpta efter leksaksapan Mon Ami som inte har något e på slutet?

        Svara
  3. Jossan

    Döper alla mina djur efter sportstjärnor.
    Det fulaste som finns enligt mig är när man kombinerar ihop mamman och pappans namn eller pappa och morfars. Alla har vi olika smak.

    Svara
    • Birgitta

      Varför just sportstjärnor om man får vara så nyfiken?

      Tur man inte är OS-stjärna 🙂 !

      Jag skulle inte vilja att det gick omkring en häst som hette Birgitta Karlsson *ASG*.

      Håller med om att ihopslagningar av föräldrars namn inte är så coolt- skulle själv aldrig döpt Vicke till Viccamaro ha ha ha (mamma VIchy Nuveau, pappa CAMARO M).

      Svara
      • Jossan

        Den första var en rallystjärna och den andra en fotbollsstjärna. Dom har typ vunnit allt man kan i respektive sport.
        Att det blev sportnamn är för att jag är en sportnörd 😉

        Svara
  4. Ingela

    Jag har på mina uppfödningar försökt påbörja fölets namn liknande pappans eller mammans. Ex, På en efter Briar ”uppfann” jag namnet Briando, var rätt nöjd☺, men vi kallade honom alltid Brian…
    En efter First Wish blev Fabulous Wish, smeknamnet blev Fabian. Jag sålde honom som fyraåring till beridna högvakten, de byter dock alltid namn till sin, för året, passande bokstav, då fick han namnet Volt. Så där sket sig mitt fina namn. Efter hingsten Saigon uppfann jag namnet Salentia till ett stoföl. Året efter kom ytterligare en Saigonavkomma, då var jag inte lika fantasifull. Det blev en Samantha. Hade inte en tanke på att det funnits en sångerska med detta förnamn, förrän jag fick en skrattande skämtpik med frågan om det var min sambo som skött namnförslag då. Samantha Fox var ju en ”sångerska” som var mer känd för sina, på sin tid, stora behag. . Så hästen Samantha fick ibland kallas Samantha Fux. Det är kul med hästnamn tycker jag. Travhästar tycker jag ofta får rätt fula och krångliga…

    Svara
      • Frida

        Vet att det finns en häst som faktiskt heter Samantha Fux, för många år sedan mötte jag den ofta på tävlingar.
        Får många år sedan hade jag en foderhäst som hette Gadd. Efter sångaren Erik Gadd. Uppfödaren hade musiktema på sina hästar haha.

        Svara
  5. Manda Stillnert

    Två vid fött upp syskon hette Malibu Beach & Omaha Beach. Pappa är historienörd och strandtema passade dem bra!
    De två systrar vi äger nu heter May Grace & June Grace. Födelsemånaden och sen Grace då de är helssyskon 😉 Min egen heter Ebba men kallar henne sällan för de utan hon går under smeknamnet Loppan oftast!

    Svara
  6. Minstral

    Varför inte? Håller däremot med om felstavning, vet en som döpt sin häst efter en stad Delhi men hon har helt missat stavningen och har stavat det Dehli.

    Själv har jag svårt för stall/stuteribokstäver, som Diva, Nemesis Diva SY (stall yttik), så himla fult.

    Svara
  7. Nina

    Jag döper mina uppfödningar efter saker saker i naturen. Är garanterat ensam om de namnen jag har på mina uppfödningar.
    Tycker det är galet tråkigt med vanliga namn. Sen har mina hästar ett suffix också.

    Svara
  8. Birgitta

    Så klart gör man ju som man vill men jag kan tycka att det är tråkigt/ fantasilöst att döpa djur till otroligt vanliga namn när man liksom har ett helt annat ”spelutrymme” än vad gäller människonamn.

    Skulle kolla en häst resultat i TDB för ett tag sedan och det visade sig att det fanns typ 30 hästar med exakt samma namn.

    Å andra sidan minns jag när tex Björn Borgs son Robin föddes. Det blev väldigt många pojkar som fick samma namn året därefter….

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>