Mer om naturlig motion

Med brännässlor kan man motionera flitigt….

Härom dagen skrev jag ett inlägg om ”naturligt motion” och jag tänkte i detta inlägg utveckla lite vad man kan göra som häst/ stallägare för att få denna ”träningsform”.

Jag skriver träningsform inom citationstecken för så klart kan det variera oerhört hur mycket motion/ träning/ kaloriförbränning man uppnår genom ”whatever”, det handlar om många olika parametrar så som hur tränad man är sedan tidigare, hur länge man håller igång och hur intensivt man gör det.

Jag minns som en parentes en person som jag kände för länge sedan och som var mycket överviktig trots väldigt fysiskt stallarbete på heltid.

Jag tyckte det var konstigt att personen inte gick ner i vikt av allt som den utförde men när jag väl ”tittade till” HUR arbetet utfördes (mycket långsamt och med många pauser) så förstod jag att det inte gav någon kaloriförbränning direkt.

Men OM man vill få naturlig motion/ träna kroppen lite så finns det en hel del man kan göra om man tex inte vill gå på gym.

Och att inte vilja träna ”offentligt” kan det ju finnas många anledningar till; man kanske inte har tid eller råd, gymmet ligger för långt bort, man gillar inte att andra människor tittar på en när man tränar eller whatever.

Hemma i stallet kan man hitta massvis med saker att använda kroppen till i stället för att som i alla fall jag, lätt hamna i soffläge med paddan i knät och jag tänkte ge några förslag, både på sådant jag själv gör och sådant man kan göra om man har möjlighet:

*att röja/ kapa gräs/ogräs/brännässlor med lie kan ge bra motion. Som bonus använder man ett miljövänligt redskap utan att slösa bensin och man kan fodra sin häst med det man huggit ner. Trippelbonus med andra ord.

*Stampa gödselstacken kan ge motion om man gör det en längre stund och rör på sig ”intensivt” och liksom inte bara traskar runt i sakta mak.

*Bära vatten till hagarna tränar dina armar men då får du gå några gånger och fylla spannarna en del.

*Att tömma en bädd ger absolut motion; detta är ett arbete som tar tid!

*Skotta ridhuskanter är jobbigt och tar också lite tid = bra motion!

*Bära många säckar spånpellets från ett utrymme till ett annat, stapla småbalshalm eller höbalar ökar också din puls!

*Målning kan vara ansträngande, framför allt om det handlar om stora ytor och där man måste böja sig upp och ner hela tiden. När jag målade mitt stall kändes det i låren kan jag lova 🙂 !

Ja, detta var några hästrelaterade exempel, har man tex trädgård finns det annat man kan göra för att få motion (klippa gräs, helst med handjagare, rensa ogräs, kratta löv, plocka fallfrukt osv).

Kanske tycker ni att dessa tips är fjantiga och det får ni så klart tycka men själv anser jag att all form av rörelse är bättre än att vara inaktiv och jag trivs själv bättre med att få saker gjorda.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Eller så slår man två flugor i en smäll
    Har stor trädgård och samtidigt rullar o välter ensilagebalar, bär vatten till hagarna mockar o rensar
    hagar
    Det håller iallafall mig igång

    Svara
    • Birgitta

      Jag känner igen mig. Vår trädgård är förvisso inte stor men med all yta runt hagar, ridhus, ridbana osv så kan man lägga rätt mycket tid på tex gräsklippning.

      Svara
  2. Anna

    Jag som lider av en ångestproblematik kan tillägga att det är väldigt bra för psyket att sysselsätta sig med fysiskt arbete (utomhus är ju klar bonus) och gärna på en nivå så man blir svettig.

    Svara
    • Birgitta

      Och jag som är socionom kan tillägga att jag, OM jag var tvungen att driva någon form av behandlingshem (inget jag har lust med, jag trivs utmärkt på nuvarande jobb) så skulle det utan tvekan innehålla en hel del fysiska aktiviteter (något som involverade djur i mitt fall).

      Att arbeta sig med eller mindre trött ser jag som otroligt hälsofrämjande så länge det inte går till överdrift.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>