Ålder är inte bara en siffra


Ibland när jag säger att jag inte vet hur länge jag kommer att orka rida (pga eventuella fysiska begränsningar i takt med stigande ålder) får jag till svar ”jamen titta på Ulla Håkansson…..”.

Jag tycker det är såååå tröttsamt att ”man” alltid tar upp henne som exempel på att man minsann kan rida långt upp i åldern för jag vill påstå att detta är något man aldrig kan veta.

Det finns absolut saker man kan göra för att försöka hålla sig stark, pigg, alert, you name ut även efter pensioneringen tex men en del saker råder man tyvärr inte över.

Och jag hävdar att man absolut inte kan veta hur man kommer att åldras, man kan bara hoppas och försöka påverka det som går att påverka.

Så hur gärna man än vill så kanske man inte kan göra whatever när man ”blir gammal”.

Igår träffade jag en 83-årig man som hanterade 250-kilos höbalar som om han var 30….hatten av för honom säger jag och jag kan bara hoppas att jag också orkar ”hålla igång” i den åldern. 

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Magdalena Haupt

    Håller helt med. Är man frisk i kroppen och knoppen kan man absolut hålla på tills man tuppar av. Börjar nån kroppsdel strula så är det inte lika enkelt längre oavsett hur mycket vilja man har. En trasig rygg skiter rätt hårt i vad grannen klarar av.

    Svara
  2. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag har haft problem att kunna rida i perioder hela min vuxna ålder. O jag hoppas vaje år att jag kan ta tag o komma igång igen ordentligt
    Så ålder är verkligen bara en siffra!

    Svara
  3. Eva

    Nej – tyvärr är god hälsa något man inte styr över. Ålder är definitivt inte bara en siffra. Själv är jag idag 58 och blev sjukpensionär 2010. Har inte arbetat sedan 2001. Då var jag 38 !!!
    Har extremt ont jämt. Kan aldrig planera vad jag ska göra då det beror på dagsformen. Får prioritera det mest nödvändiga. Har tidigare haft både häst och hund. Idag bara hund. Så länge det går.
    Tyvärr är hälsa inget man kan förvänta sig även om man gör allting rätt. Lever sunt mm.
    Så var rädda om Er – alla därute- min dåliga hälsa beror på diverse olyckor som sen resulterat i kronisk smärta. Alltså ingen sjukdom, något genetiskt eller något jag själv kunnat påverka.
    Men trots detta hade det säkert varit ännu värre om jag inte hade levt hälsosamt och alltid rört på mig.
    Så – var glada varje dag Ni kan göra det Ni älskar.

    Svara
  4. Frida

    Ålder är bara en siffra på så sätt att man kan vara slutkörd vid 60 likväl som man kan vara hur pigg som helst vid 90. Det är individuellt och beror ju mest på gener och omständigheter så som sjukdomar och endast en liten del beror på hur hälsosamt man levt. Har man jobbat i vården med äldre så vet man hur olika åldrandet slår. Har träffat på 80 + som kedjerökt, pimplat kaffe och inte spottar i glaset precis som är i mkt gott skick och kanske bara behöver lite hjälp med att dela medicin och 60-åringar som är ordentligt åldrade, har diverse krämpor och som behöver all möjlig hjälp i sitt dagliga liv. Visst påverkar hälsosamma vanor och ffa tror jag att hålla igång fysiskt spelar stor roll. Men den största delen är gener, man får vara glad och njuta av att man är hyffsat frisk så länge man kan, ingen vet vad man drabbas av i framtiden.

    Svara
  5. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Så är det ju. Är tacksam för var dag jag kan vara i stallet, mocka, asa hö och rida. Tror det är det som håller mig uppe trots diverse skavanker. Har svårt att inse att jag blir 70 om ett par år️

    Svara
  6. Carina Göransson

    Efter komplikationer efter flera bukoperationer, fick jag inse att ridningen inte var något för mig längre! Gör mycket annat trevligt idag, som jag aldrig hann med som hästägare.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>