Mystiskt musfritt


Åhhh, måtte jag inte jinxa något genom att skriva nedan men så här är det:

Första hösten och vintern på Ryhus hade jag en del möss i stallet.

Inget konstigt tyckte jag även om jag förvarade allt foder i tunnor.

Men det finns ju alltid ätbara rester för dessa skadedjur- man kan dels inte rensa ett stall från vartenda ätbart foderkorn och dels kan möss äta även sådant som inte är mat per se: tyg tex.

Jag hade 2 musfällor med bete framme stora delar av vintern och fångade ibland dagligen 1-2 möss som fåglarna på gödselstacken snabbt tog till frukost- win/win.

Nu kommer vi till det konstiga; sedan jag hittade en drunknad mus i lillens betforhink för flera månader sedan har jag inte sett ett spår efter möss trots att jag inte ens tagit fram fällorna?!?

Var ÄR de och varför undviker de Ryhus?

Jag är tveklöst MYCKET nöjd så länge de håller sig borta men tycker ändå att det är ganska konstigt?!?!

Möss på landet ”hör till” vare sig man vill eller inte; jag och min fd man hade dom varje vinter i vårt hus tex.

Men att de håller sig borta just nu är en trevlig överraskning-tro inget annat!

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Spännande! Hoppas någon har någon teori, men skulle kunna vara hjälpsamt för ett ack så vanligt problem för många. Intressant!

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det är väldigt märkligt eftersom vi, enligt mig, inte har gjort några förändringar.

      Vi har inte katter i närområdet, vi har inte haft fällor utlagda eller lagt andra former av förgiftat bete, stallet ser liksom likadant ut.

      Vädret har möjligen varit en aningen mildare med färre dagars rejäl kyla men mössen brukar inte vänta tills det är många minusgrader enligt min tidigare erfarenhet. Hemma hos mig och fd maken kom de redan runt oktober/ november.

      Svara
    • Eva

      Birgitta
      Nu har jag väntat hela dagen på något roligare än morgonens möss !!!

      Svara
  2. Magdalena Haupt

    Förra året var det fullt även vid vårt bostadshus och inne i bilen! Men i år har jag inte sett en enda.

    Svara
  3. Anna

    Så konstigt! Har de sprutat gift på åkrarna i närheten? Möss lever ju inte så länge i det vilda så de kan knappast lära varandra att undvika fällorna tänker jag… Kanske har det flyttat in en iller eller vässla i närheten som äter dem.

    Svara
  4. Lina Hallbäck Stigendahl

    Det verkar som att det inte är ett ”mus-/råttår” i vinter. Har sett andra skriva det och här hemma är det samma. Brukar alltid få ta ut Anticimex några gånger per vinter för att fylla på råttgift ute i stallbyggnaderna men har inte behövt göra det en enda gång denna vintern…! Första gången sen vi flyttade hit för sju år sen som det händer.

    Svara
  5. LenaB

    Jag hade jätteproblem med möss i stallet/sadelkammaren förra vintern, de åt ALLT, och boade och kissade och hade sig bland alla saker i sadelkammaren, favoriten var tydligen fårskinn, suck, de fördärvade så himla mkt för mig! Men i vinter har jag förvisso sett ngn liten mus ngn gång (de har ett litet mushål längst bak i Dustys box, där de springer in och ut) men inga döda som flyter i vattenhinkarna eller vattenkannorna, och nu har jag förvisso inte vårstädat i sadelkammaren ännu men det LUKTAR iaf inte av dem som det gjorde förra året.

    Svara
  6. Carolina Cragnell

    Covid har slagit hårt på råttbeståndet jag har inte sett en ända mus i vårt stall.

    Svara
  7. Cecilia Lindström

    Samma här. Brukar ha massor av möss i stallet och även inne i huset. Men i år har vi inte haft en enda! Grannen säger samma sak. Märkligt

    Svara
  8. Kicki Gustafson

    Samma för mig. Jag brukar fånga ett rätt stort antal möss i köket. I år har jag inte behövt gillra en enda fälla.

    Svara
  9. Cia Wigström

    Stämmer här också, trodde att antisimex lagt ut väldigt mycket musbekämpning förra året så att det räckte även till denna vintern?
    Vi har inte heller haft några möss i stallet ( mer än någon enstaka).

    Svara
  10. Karolina Cappelli Lindholm

    God iakttagelse, här är de ovanligt musfritt i år också!

    Svara
  11. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

    Nu kommer jag inte exakt ihåg men vi läste om det här under gymnasietiden. De styrs lite av hur många som föds på ett år också, så kallade S och U år typ ser kurvorna ut. Ibland är det hur många som helst och andra år är det sämre. Vi har en liten jäkel i stallet mest förvånad att inte hunden klippt den ännu.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>