Betes-logik?


Detta är ett återkommande tema både hos ”Silverbjälke” på Facebook och mig själv, vi har förundrats över detta fenomen länge.

Så,här skriver Bjälkis:

Nu börjar det bli dags för många att börja rida (skada) sina hästar igen.

Lite semester, bete & vila juli – aug och alla är jätteglada aug – sept för att sedan lägga ut tycksyndommig bilder i oktober när hästen står på boxvila för att den är halt, har ont i överlinjen eller man inte riktigt vet så man behandlat lite saker.

först 10 månaders gestapokrav på tid för utsläpp, tid för intag, morgonmat, lunch, mellisburkars innehåll, tillskottets typ, uppror i stallet pga i vilken turordning hästarna måste in för att inte dö och exakt var i boxen vilken häst måste ha sitt hö och i vilken ordning för att den är såååå speciell.

sen släpps den ut en dag för då spelar inget någon roll och det är sååååå härligt för den eftersom mamma ska ha semester och man tar några bilder när den står på gräs med kompisar trots att den ofta anses begå självmord om den skulle få dela hage med någon resten av året.

Sen ett par veckor efter den precis vant sig och sin mage, sin dygnsrytm, sina rutiner, sin plats och sin vardag vid sitt nya liv så tar man in den en dag och gestaporeglerna börjar om.

vips så är man ledsen ca 9 veckor efteråt för att den står på box igen… jävla otur, mitt hjärta som du råkar ut.

Texten kunde innehållsmässigt i princip vara skriven av mig för jag förstår inte heller denna tvärvändning från petighet in absurdum till ”vind för våg utan minsta eftertanke eller oro”.

Själv är jag halv/ helpetig (beroende på vem man frågar….) ÅRET RUNT och oroar mig konstant över allt möjligt.

Nu går ju inte mina hästar på bete och det finns många skäl till det men vare sig de hade gjort det eller fortsatt att gå ute som de gör idag så tycker jag att det finns massor med ”faror” som gör att man ständigt måste omvärdera, ändra på uppgjorda planer och över huvud taget vara väldigt vaksam på sin häst.

Om vi ska ta sommaren specifikt så kan hästar reagera på insektsbett, få rinnande ögon, utslag av olämpliga växter de äter, de kan bli på tok för tjocka eller smala av gräs, få fång och anaplasmos, gräset kan ta slut pga torka, åska och blixtar är betydligt vanligare denna årstid och tja…massor kan inträffa vare sig hästen går på bete eller bara är ute fler timmar än övrig tid på året.

Jag skulle aldrig klara av att släppa mina hästar på bete i flera månader utan att själv titta till dom regelbundet; betesägare och ”medhjälpare” i all ära men man känner sin egen häst bäst själv och att inte se den på så lång tid hade skapat mer oro hos mig än gett mig avkoppling.

En vecka eller två…absolut men flera månader….inte för min del.

16 kommentarer Skriv kommentar

  1. Moa

    Spot on! Mina går ju på lösdrift och det har sina egna utmaningar, men det är i alla fall inte speciellt stora förändringar i rutiner. Livet rullar på för hästarna, oavsett vilken hage de råkar gå i. Tror det är en faktor i varför de har hållit sig friska och i princip skadefria i alla år.

    Något jag knappt vågar skriva för nu jäklar bryter väl någon benen…

    Svara
  2. Marie Ultege

    Vi har beteshagar på hemmaplan. Så himla skönt. Då har man tillgång till box och allt vanligt. Barbie går i sin vanliga hage dock ( med gräs).

    Svara
  3. Alma

    Vi har alltid haft våra hästar på sommarbete men för det första har sommarbetet alltid redan funnits på gården och kanske till och med i samma hage. Betet har aldrig heller varit kortare än 2 månader och alltid med hästar de redan ”känner”. Det längsta har varit ca 5 månader och hästarna har ofta blivit rida även sommartid. Ibland har vi åkt iväg under lång tid under betet men då har gårdens stallägare tagit hand om dem. Alltså en person som har sett dem varje dag under lång tid och som hjälper oss vid många resor.

    Jag tror själv det är nyttigt för hästen att vara ute dygnet runt en period men jag förstår inte varför man skickar iväg sin häst på bete i en månad och ofta med massor av nya hästar. Då hinner hästen inte vänja sig vid de nya rutinerna.

    Dessutom börjar jag allt mer ifrågasätta huruvida bete (som i mycket gräs) är bra för alla hästar med tanke på fetma och fångrisken. Jag hoppas på att skogshagar/bete med enbart lite gräs blir vanligare i framtiden.

    Svara
    • Birgitta

      Jag håller med om det mesta med tillägget att man som med så mycket annat måste fatta sina beslut beroende på flera parametrar, exempelvis vad de är för häst man har och var man vill ha den gående ute, dygnet runt eller ej.

      Kring en del stall/ hagar händer det allt möjligt; de ligger nära en motorväg, det finns mycket vilt eller folk som campar eller jag vet inte vad.

      JAG hade inte kunnat slappna av och ha min häst på ett sådant bete och jag läser varje år om hästar som rymt och sprungit omkring utanför hagen x tid.

      Svara
      • Alma

        Det finns givetvis många anledningar till att man väljer att inte ha sin häst på bete och jag tror inte hästen påverkas så mycket av det (beroende på vilken häst det är) trots att jag tycker det är bra för dem att gå ute dygnet runt en period. Däremot om man ska välja på att låta dem gå på bete en månad eller ej gå på bete alls utan gå in på box nattetid tycker jag det är bättre att låta dem gå in på box nattetid för att behålla deras trygghet.

        Svara
  4. Anna Karlegård

    Mina går ute dygnet runt tre-fyra månader. Jag kan rida och träna denna period utan problem. Tycker texten är överdriven och okunnig.

    Svara
    • Birgitta

      Jag kan måhända tycka att ”skade-delen” av texten är överdriven men beteendet har jag tyvärr sett flera gånger, ffa när jag hade häst på en stor ridskola.

      Hästar som 9-10 månader om året stod i små grushagar 2-4 timmar/ dag, åt flera kilo havre per dag och som inte såg ett grässtrå innan de pang bom släpptes på bete, ofta med en hel drös vilt främmande hästar.

      Svara
      • Karolina Cappelli Lindholm

        Precis så var de för vpra ridskolehästar hela min uppväxt

        Svara
        • Birgitta

          Ja att inte fler hästar fick tex kolik med de utfodringsrutiner vi hade på min ridskola för 30 år sedan är en GÅTA!?!

          Massa havre (3-4 kg/ dag), max 6-7 kg hö och sista högivan gavs vid 15!?!

          Svara
          • Karolina Cappelli Lindholm

            Jag var på ridskola 30-20 år sedan.
            De stora fick 1kg/per mål, ponnyer 0,25kg
            O inte så värst många kg hö.
            Ut nån enstaka time om dagen i padock i stora gäng, för att sen släppas 2 månader på bete.
            Men de betades in par timmar om dagen maj-juni då de flesta grupper red på fältet…. Så de va ju bra

          • Birgitta

            Hos oss fanns det många lektionshästar som inte gick i vår enda paddock varje dag och privathästarna gick aldrig i den enda hagen så den delade jag och en galopptränare på. Detta var för ca 30-35 år sedan och ändrades så klart över tid.

    • Karolina Cappelli Lindholm

      Bjälkis hela upplägg är förlegad ala bloggare från 2005

      Svara
      • Birgitta

        Jag tycker, TYVÄRR, att en hel del av hens texter är spot on.

        Det förekommer massor av väldigt märkliga saker inom hästvärlden varav jag sett mycket med egna ögon men inte alltid vill outa av olika anledningar.

        Men har bara som en parentes lärt mig att allt som visas upp på tex sociala medier absolut inte återspeglar verkligheten på hemmaplan….

        Svara
        • Karolina Cappelli Lindholm

          Jag följer inte Bjälis. Varken roas eller provoceras av den typ av satir.

          Det ligger massor av sanning i de du tog upp, men jag har fullt upp. Verkligen häcken full med mina egna djur. Så jag skiter i om folk så skickar sina hästar till månen på sommarlov.

          Svara
  5. Karolina Cappelli Lindholm

    Skönt att de ändrats genom tiderna till de bättre för djuren

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>