Onsdag- dagen i bilder

Klockan är 6.29. En iphone kan ta fantastiska bilder tycker jag- i mörker not so much dock….

8.44 var det dags att rida. Idag tränade vi på den svåra piruettgaloppen och de något lättare travslutorna. Blev några bra byten också!

14.00: sötnosen ”hjälper till”. Jag mockar inte hagarna enligt något särskilt schema/ intervall utan ärligt talat ”när jag känner för det”. Det kan bli 3 gånger i veckan eller 2 gånger i månaden beroende inte bara på lust utan även tid och årstid.

Hade jag haft hästar som bajsade ”på hög” hade jag absolut tagit bort gödseln mer frekvent men att vandra omkring med skottkärra över 3 hektar kuperade hagar och ta bort allt minutiöst hade ärligt talat varit ett halvtidsjobb och dessutom inte såååå nödvändigt enligt mig.

All gödsel blir i sinom tid jord så med bara 2 hästar tycker jag inte att man behöver vara hur manisk som helst med grepen.

En gödselköpare som kom igår berättade just detta faktiskt; hur en säck gödsel han köpte av mig i våras hade lämnats orörd och när han öppnade den nyligen var allt förvandlat till jord.

15.00: en liten trädgårdsöversyn där jag klippte ner resterna av mina pioner. Detta borde jag har gjort tidigare; de såg inte roliga ut.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Eva

    En nyfiken fråga- varför släpper Du ut hästarna så tidigt så här års ?? Det är ju inte direkt så att Du bara har en kort hagtid att passa som man kan ha som inackorderad.
    Tycker synd om både hästarna och Dig att gå upp tidigt i mörkret.
    Det kan väl inte behövas så mycket hagtid ??
    Både jag och vovven är helt anpassade till ljuset. På sommaren vaknar vi jättetidigt och så här års mycket senare. Likadant kvällstid.

    Svara
    • Birgitta

      Jag vill ha hästarna ute så mycket som möjligt.

      En vän sa för +20 år sedan något i stil med att ”varje steg i hagen är en fördel” (mot att stå stilla i boxen) och det stämmer verkligen GENERELLT.

      Just nu blir det ljust kanske 10 minuter efter att jag släppt ut hästarna. De äter under denna tid och jag är i stallet och mockar så jag har koll om något skrämmer dom i mörkret (har hittills inte hänt tack och lov).

      På kvällarna vågar jag inte ha dom ute i mörker för då är jag inte i stallet.

      Men som sagt; utevistelsen är jätteviktig! Hästarnas blodcirkulation, magar mm ”hålls igång”, de kan beta, boxarna hålls renare osv.

      Svara
  2. Minstral

    Jag mockar frenetiskt om våra hästar går i mindre rasthagar. Våra går ffa i stora beteshagar (nästan hela året). De hagarna kör vi putsning, halt och vält i.
    Har inga ”Alaska-hagar” men fortsatt hyfsat stora. Jag tar in vid ca 18 nu men kommer bli tidigare sen. Är så hemskt självisk att jag vill ha enstak om kvällarna

    Svara
    • Birgitta

      Jag skulle också mocka på ett helt annat vis i mindre hagar.

      Och jag tar också in senast 18 just nu- då har Frenchie hängt vid grinden ett tag.

      Och ja, jag kommer också att ta in tidigare ju mörkare det blir för jag vågar helt enkelt inte ha dom ute när jag vet att vildsvin kan skrämma ffa Frenchie.

      Och ja, även jag vill ”hålla kväll” i rimlig tid året runt så för mig är utevistelse till säg 21-22 inte ett alternativ ens utan mörker och vildsvin och dessutom kör jag till jobbet 19.30 när jag jobbar.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>