Don efter person (eller häst)

Det talas massvis om hästvälfärd just nu och detta inlägg på Hippson har fått många positiva kommentarer medan andra tycker att skribenten skriver lite väl ”svart eller vitt”.

Ni som har följt min blogg länge kan nog konstatera att en hel del i den personens inlägg är sådant jag har malt om i en evighet och som för mig är rena självklarheterna.

Men tyvärr behöver det sägas, skrivas och påpekas gång på gång tills vissa trender bryts.

Och som vanligt tjatar jag om den individuella bedömningen som är så viktig.

Man KAN inte klumpa ihop alla hästar så som varande av samma ”djurslag” för det är de INTE vid en närmare granskning eller snarare sagt så måste olika hästar behandlas utifrån SINA behov/ förutsättningar liksom utifrån var i världen de befinner sig.

Vi har avlat fram så många olika raser och även om de grundläggande behoven må vara desamma så ser annat väldigt mycket annorlunda ut.

Man kan idag helt enkelt inte jämföra en shire med ett fjording rakt av och dessutom använder vi våra hästar till vitt skilda saker. Och vi bor i olika delar av världen och Sverige som ser helt olika ut vad gäller hagmark, foder, årstider, väder osv.

En häst som jobbar i skogen har ett annat näringsbehov än ett hagsmycke, ett helklippt fullblod behöver andra täcken än en shettis.

Alla hästar kan inte gå barfota ens efter en långvarig och ibland plågsam invänjning (don’t get me started….) och alla hästar är inte bästa vänner i en lösdrift och får den mat och lugn de behöver. Listan är oändlig….

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie Ultege

    Jag håller med både dig och bloggaren. Det finns inget svart eller vitt. Min 26-åring skulle antagligen dö av skräck eller bli vansinnigt arg på de andra hästarna om hon släpptes ut i en flock på lösdrift.

    Svara
    • Birgitta

      Och Bibbi hade troligen åter sett ut som ett skelett om hon inte släpptes på en väldigt anpassad lösdrift men hästar som var ännu lägre i rang än vad hon är…..

      Svara
  2. Marlene Engström

    Jag tror att i efterspelet av 2023 kommer ingen våga rida fram längre i tex Falsterbo…. Oj vad dreven kommer gå, rätt eller inte.

    Svara
    • Birgitta

      Nu är jag verkligen ingen ”stilryttare” så jag har alltid undvikit att visa filmer på när jag rider men när folk numera t.o.m. kritiserar hur Charlotte Dujardin rider så kommer min lust att lägga ut rörligt material inte att öka precis….

      Svara
  3. Elizabeth Torrisi

    Läste du denna? Herregud – inlägget om Casall går i flock….

    ”Hur lever Casall? Någon som vet om han har kompisar, får gå på lösdrift och ha det bra”?

    Svara
    • Birgitta

      Låt oss hoppas att frågorna var ställda av ett okunnigt barn/ ungdom och inte av en vuxen som kanske själv har häst även om inget förvånar mig.

      Att släppa en gammal avelshingst på lösdrift efter många år på box….tja…det kanske kan funka men det fick noga vara en väldigt anpassad dito.

      Och kanske läser jag in för mycket i kommentaren om ”gå på lösdrift och ha det bra” men nog låter det som att skribenten menar att utan lösdrift är det INTE bra.

      Svara
  4. Nina Brynefall

    För att inte tala om att det är skillnad på lösdrift och lösdrift…

    Svara
  5. Anja K Phersson

    Problemet som jag ser det är inte den individuella bedömningen av hästens behov utan att människor gör den utifrån sina egna behov. Majoriteten av hästarna mår bättre på drift men liksom med allt annat finns en tillvänjningsperid. Sätter man håller sin häst handlar ofta mer om vad människor vill ha alternativ inte har några bra alternativ. Sen blir jag tokig på de som 10 månader om året har hästen på box men släpper dem på bete under årets varmaste och värsta period(insekter är en plåga). Hästar trivs betydligt bättre ute på vintern är sommaren. Sen blir det ganska komiskt att unghästar fungerar på drift men så fort den får sadel på sig så går det inte längre. Helt ok att man inte tycker om drift och att man inte har möjlighet till det(mark, flock, osv) men att som en del gör, skyller på hästen att det inte fungerar är sorgligt. Alla hästar trivs inte tillsammans, har olika foderbehov etc och att bara släppa ihopa är är faktiskt inte speciellt lyckat alla gånger.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer i det mesta.

      Och ja, även jag håller hästen utifrån vad som passar MIG bäst, jag har trots allt häst för min egen skull. Sedan försöker jag ”givetvis” anpassa mina önskningar så att de passar med min hästs behov men om Frenchie fick välja fritt hade han kanske velat ha det på ett annat sätt än hur han faktiskt lever just nu.

      Angående bete har Silverbjälke skrivit ett träffande inlägg en gång som jag står bakom till 100%.

      Han ifrågasätter det vettiga i att en del hästägare är hysteriskt och in absurdum petiga med ALLT kring hästen 10 månader om året (väger allt foder på guldvåg mm) men sedan när betesperioden börjar släpper de alla måsten och nästan slänger ut hästen på gräs utan minsta förberedelse, eftertanke, planering osv. Snacka om att rubba hästens rutiner totalt, ffa om man kör iväg hästen till ett bete med x hästar som den aldrig har träffat.

      Svara
      • Anja K Phersson

        Jo vi har ju hästar för vår skull, och instämmer fullt i det du skriver. Blir själv mer inspirerande av Ulf Johanson(högvakten). De släpper ut på drift på vintern, betydligt behagligare för hästarna även om de även går på bete men många gånger blir så plågade av alla insekter.

        Svara
        • Birgitta

          Angående bete har jag absolut inget emot att man släpper även äldre hästar på detta men man måste göra det med eftertanke.

          Min travare är ett perfekt exempel på motsatsen.

          Som du kanske vet var hon mager som en skrika när hon kom till mig och ögonen rann som två fontäner.

          Detta hade aldrig hänt om man till att börja med hade haft en flugluva på henne vilket mina hästar alltid har i hagen sommartid. Dessutom skulle hon ha stödfodrats/ flyttats till ett annat, bättre bete.

          Svara
          • Anja K Phersson

            Exakt! Det är bedrövligt att hästar tillåts falla ur på bete

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>