De obegripliga små hästhjärnorna

Som jag berättade igår fick lyktstolpen utanför stallet en ny LED-lampa igår och när jag kom ut från ridhuset med Frenchie möttes jag av denna lyftkran.

Jag behövde passera den på när hålla för att över huvud taget komma in i stallet och undrade i mitt stilla sinne hur DET skulle gå….

Tja…det gick perfekt, dvs Frenchie skänkte den stora stålkonstruktionen inte ens en blick.

Och då får jag samma tankar som många gånger förut och som alla som hanterat hästar fått x gånger:

Hur fasen tänker hästar egentligen?

De kan glo på en pall i ridhuset som de har sett 7854355 gånger men en 50 gånger större lyftkran som de aldrig sett förut jäspar de sig förbi?

Jag skulle kunna ge hur många exempel som helst på denna icke-logik; sedan har så klart olika hästar olika gränser för hur ”gloiga” de är över huvud taget. Bibbi är tex extremt cool medan Frenchie ibland regerar på så fjuttiga saker att jag bara suckar trött…

Känner ni igen det?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Känner såå igen detta. Närvi stod hos Anette så monterade de nya lyktstolpar längs hela vägen utanför Freddes o Mirres hage. Kranbilar o lastbilar avlöste varandra i flera dagar och…. de lyfte inte blicken ens första dagen. Men… sen monterade någon en ny brevlåda i byn en RÖD. Jisses då blev det fart på dem,️️. Vi red ju samma väg varje dag och det fanns en hel radda med brevlådor där sen tidigare.

    Svara
    • Birgitta

      Bombsäkre Vicke glodde alltid i den hörnan av ridhuset där Nina sitter och Frenchie gör detsamma. Liksom tydligen en del andra hästar också. Väldigt tröttsamt….

      Svara
  2. Marlene Engström

    Well….. sen är det ju så att redan när hästägaren/ ryttaren börjat tänka ” oj hur ska detta gå” så signalerar man tilll hästen nåt är på g…sedan kan man inte alltid veta varför…pållarna reagerar ju på oss och minsta andetag, finger som stelnar till= Watch out!!

    Svara
      • Lilla My

        Det är ju en överlevnadsstrategi. Om en i flocken noterar fara bör alla reagera, för att inte bli lejonmat. Samma sak gäller reaktioner före tankar, fly först och tänk sedan är ju överlevnad som flyktdjur. Allt som avviker (tex röd brevlåda) kan betyda att rovdjur är i närheten. Däremot är det svårt att förklara Birgitta Jacobson s farliga hörna där tanken borde kunna övervinna flykten då hörnet aldrig inneburit fara och inte ändrar utseende

        Svara
  3. Fia Pobog

    Känner igen. Gamla Bettan som kunde galoppera på stället i flera kilometer efter att ha sett en golfspelare kunde också skritta på lång tygel 5 meter från Rallings stora kran när de lyfte taket på ett hus. Hon var så intresserad så hon la huvudet på sned för att titta uppåt när vi passerade ”under” för att kunna se ordentligt vad de gjorde .

    Svara
    • Lilla My

      Golfspelare är i storlek med ett farligt hot, en lyftkran är ju stor som en dinosaurie och dinosaruier och deras farlighet har hästar ingen kännedom om Frågan är då alltså, skulle hästar inte fly om det kom en T-rex i hagen? Jag vill ju tro det 😉

      Svara
        • Lilla My

          Det har jag sluppit möta, även alpackor och liknande. Med tanke på vad min häst tycker om islandshästar, som ändå är hästar, är jag tacksam för det

          Svara
  4. Anna

    Hästen som jag rider lektion på nu är ganska tittig men allt som är ”ovan mark” behöver han bara få kolla klart på och så går det bra, däremot allt som ligger på marken är han verkligen misstänksam mot och har väldigt svårt att släppa, även sådant som man tycker att han borde veta vad det är, som skuggor och bommar. Ibland undrar jag nästan om han har ett synfel? Häromsistens låg det en lastpall på golvet inne i ladan när jag tog in honom från hagen, ingen annan häst brydde sig men han betedde sig som om det var en utsvulten krokodil som låg där… Trots att han ser lastpallar dagligen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>