Månadsarkiv: januari 2016

Söndag- den ettriga tränaren

IMG_2218

Redo för träning!

Trots att det var tävling igår blev det träning idag och jag ser egentligen inget fel i det även om jag vet att vissa alltid ger sina hästar en vilodag efter tävling.

Mini kan ju bara komma på oss på söndagarna och jag vill inte gärna missa hennes träningar och dessutom ser jag som sagt inget fel i att träna dagen efter tävling- det är inte ”värre” än att tävla 2 dagar i rad i så fall.

Och jag ser också alltid till att inte ”köra slut” på mina hästar när de tävlar så de ser detta som något jobbigt och trist som de helst vill slippa.

Och uppenbarligen fungerar mitt koncept för Vicke levererade en jättefin träning idag, kändes inte det minsta trött utan tvärtom mycket bra hela passet.

Jag ville gärna visa Mini att vi övat flitigt på vår läxa; skänkelvikningarna utmed långsidorna som i höger varv initialt renderade mycket ojande och en del bakutsparkar (Vickes försvar i jobbiga lägen) och hon höll verkligen med om att det blivit stoooor skillnad. Kul!

Ny hemläxa är samma sak i galopp 🙂 .

Dagens ojande kom när vi avslutade med lite tramp: detta har ju Vicke haft väldigt lätt för och känt sig duktig i men när vi nu spände bågen och krävde mer (mer ”riktig” piaff) så tyckte han att vi var besvärliga och då var han tvungen att visa lite konster à la Spanska ridskolan, hans berömda ”bakutare”.

Men annars blev det bra skolor, 10 meters-volter i trav och galopp, massor av fina byten (både frivilliga och ofrivilliga höll jag på att säga…ibland byter herren för att han TROR att det är det jag vill eller för att det helt enkelt är lättare än något annat jag vill…).

Väldigt rolig träning var det och jag utnämnde Mini på stående fot till ”Sveriges ettrigaste tränare”.

Vi fick inte en lugn stund 🙂  och det kan vi behöva som båda slappnar av lite för mycket när vi tränar på egen hand misstänker jag.

Mini kräver bakbensengagemang och vakenhet i VARJE steg och det är det som kommer att höja oss ytterligare ett snäpp, det är jag övertygad om, så det är bara att jobba på!

I dagsläget känns hennes träningar som ett utmärkt komplement till Olofs vilket ju inte är en självklarhet med 2 tränare som inte samarbetar aktivt så att säga så det är jag väldigt glad över.

Vikten av frisk luft

Kan inte nog instämma i detta inlägg men vet att det finns massor av ”dörrstängare” out there.

Är man rädd om rören (att de ska frysa sönder) är det väl sin sak och då ska man absolut stänga om det inte finns andra lösningar men att tro att hästar fryser som vi människor…tja ni vet ju vad jag anser om den saken.

Är väldigt glad för mitt stall med sin utmärkta ventilation och är också tacksam över att dörr och fönster får stå öppna utan att folk som själva fryser vill stänga in hästarna.

Lördag- sååå nöjd

Åhhh så nöjd jag är med dagens tävling!

Vädret kunde varit bättre (ihållande regn som gjorde allting blött och geggigt) men Vicke kunde nästan inte ha känts bättre, med våra mått mätt och sett till hur han har gått den senaste tiden.

I LA:3 hade jag nog den bästa känslan någonsin; inget gloende, perfekt bjudning under hela programmet (utom vid den avslutande uppridningen…vad är det med detta?!?!), jättebra vägar och inga missar- ja, jag var hur nöjd som helst tills jag såg procenten ha ha ha!

Knappt 62 % och första ekipage utanför placering.

Jag fick trösta mig med att 75 % av ekipagen (15 av 20) inte nådde just 62 % så det var nog en ”hård” domare 🙂 .

Nåja, känslan kan ingen ta ifrån mig och otroligt nog var den nästan lika bra i MSV C där vi fick strax över 64%.

6,5 på ALLA skolor- kan ni fatta?!?!?

Vi som i princip alltid får 5 och absolut max 6 på den jäkla högerslutan!!!!

Jag var även mycket nöjd med båda framridningarna där jag kunde ta det väldigt lugnt och bara checka av att allt kändes bra, vilket det gjorde.

Hoppas, hoppas att denna härliga känsla håller i sig för det var onekligen en heeelt annan feeling än hur det känns när vi genomför en ”genomsnittsritt”.

Och för kanske första gången blev det ingen direkt skillnad till det sämre när jag kom in på tävlingsbanan- det är ju annars en klassiker; att man tycker att man ”vinner framridningen” men sedan rasar mycket inne på banan 🙂 .

Bra service, del 3 (veterinär)

Fick en fråga om bra veterinär och kan varmt rekommendera hästklinikenBollerup som jag besökt fler gånger än jag velat under ganska många år med både Décima, Archie, Kreon och Vicke.

Jag tycker att servicen är utmärkt, man känner sig verkligen lyssnad på som kund, allt sker utan stress och hittills har alla diagnoser stämt till fullo vilket bara det inte är så bara 🙂 .

Jag upplever att det är lättare att få tid än på vissa andra kliniker i Skåne och prismässigt ligger de också ”bra till”.

Ska man nämna en nackdel så är det att kliniken ligger på Österlen vilket vintertid KAN ställa till med besvär om det tex har snöat mycket.

Fredag- igen

Då var det fredag igen- härligt!

Efter 3 nätters jobb sov jag som en stock och vaknade pigg och redo för ett dressyrpass vid 6.30 i morse.

Vi övade på ”det sedvanliga” med lite dipp i formen inutialt men som jag tyckte att jag fick rätt på efter en stund.

Är väldigt nyfiken på hur tävlingssäsongen ska gestalta sig gällande just tex formen samt om glosoppa kommer att finnas på menyn.

Just den rätten serverades allt mer sällan ju längre in i säsongen vi kom förra året- sörjd och saknad av ingen!

imageMin sötnos!

Om vinterskoning

Jag har förstått att det är otroligt olika hur man skor sin häst runt om i Sverige vintertid.

På den tiden jag stod på ridskolan i Malmö hade vi knappt hört talas om broddar (jo, om man tävlade hoppning på gräs) och snösulor var det ytterst få som använde.

På nuvarande anläggning är det nästan likadant även om enstaka hästägare broddar när de ska rida ut och någon har också snösulor.

Som ni vet har jag ju små permanentbroddar (2 per sko) vilket jag brukar ha 1 eller 2 skoperioder (Vicke skos var 6:e vecka) och så har jag gjort i flera år.

Snösulor har jag aldrig använt; dels är min hovslagare inte så förtjust i dom och dels har vi ”aldrig” så mycket snö i mina trakter att det känns befogat.

Men hur har ni gjort med era hästar?

Har ni broddar och/ eller snösulor?

Broddar ni i och ur dagligen?

Har ni broddar i hagen?

För övrigt kan jag verkligen VARMT rekommendera permanentbroddar av den typ jag använder; de är tillräckligt små för att jag inte ska vara orolig för trampskador men tillräckliga för att klara ”enklare” ridning ute så vida man inte skulle rida på rejäla isgator.

brodd

Dessa broddar slår hovslagaren alltså in i skon innan den spikas på och sedan sitter de där.

IMG_2200

Och så här ser broddarna ut när de har bankats in i skon.

Torsdag- barmark

friend

Nu finns inte ett spår av snö eller is i mina trakter- nej nu är vi tillbaka till ler-mode!

Jag och Vicke var ute tidigt i morse: det blev ett kravlöst, kortare (45 minuter) pass mest så att han skulle få mjuka upp musklerna lite och komma ut efter flera dagar i ridhuset.

Kanske var det den hyfsat torra leran eller solen som lös lite ”vårigt” men idag rullade sig Vicke i hagen för första gången på flera månader; tack och lov är han inte en lortgris som lägger sig i vilken dynga som helst 🙂 .