Hej och välkommen! Jag heter Birgitta, är 58 år och har ridit sedan jag var 15. Jag bor med min man, vår hund Molly och min häst Frenchman på en gård vid Björnstorp i Skåne. Hos oss bor även en 18-årig varmblodstravare, ett sto jag kallar Bibbi och som agerar hagsmycke och sällskap åt Frenchie. Mitt stora intresse är dressyr och jag köpte Frenchie, 12 år i februari 2022 som min nya tävlingshäst i denna gren. På bloggen berättar jag framför allt om mitt liv med djuren. Dessutom tar jag dagligen upp olika diskussionsämnen, både kring hästar och annat och vill gärna veta vad just DU tycker.
Tog bilderna ovan igår för att illustrera hur snabbt mörkret faller; de är tagna med 4 minuters mellanrum.
Hade jag fotat hästarna idag hade ni fått se 2 genomdränkta djur eftersom de pga att jag var på ett flera timmar långt möte fick stå ute i hällande ösregn.
Nu känns det så skönt att lyssna på smattrandet på rutorna från soffan och värmen och veta att hästarna mumsar på sin mat (och de var torra under täckena) och att Molly är (mycket motvilligt) rastad.
Tänkte på det här med hur vissa av oss prioriterar ridhus just i morse när regnet vräkte ner. Hade jag inte haft ridhuset kunde jag a) väntat på att det förhoppningsvis skulle sluta regna och ridit ute de få timmarna jag just idag hade ledigt (fast det var inte uppehåll en sekund med facit i hand) eller ridit ut i mörkret ikväll (fortfarande i regn) b) ridit ut i morse/ förmiddags och blivit genomblöt och fått lägga x tid på att tvätta, torka och smörja all ridutrustning jag använt c) skitit i att rida fast Frenchie hade vilodag igår d) kört till Granelundshallen ikväll och ridit eftersom ridhusen är bokade hela dagen just idag
I stället ledde jag i morse Frenchie de ca 30 metrarna till mitt lilla ridhus och fick ett toppenpass och en enbart lite svettig häst därefter.
Jag fick ju en massa täcken av en fd stallkamrat för ett tag sedan och detta lyser verkligen upp Ryhus hi hi.
As we speak håller jag på att ”laga” en supergod efterrätt, jag skriver laga inom citationstecken eftersom mitt enda bidrag är att koka en konservburk i en kastrull med vatten.
I konservburken finns sötad kondenserad mjölk som blir världens godaste kolasås efter några timmars kokning. Räcker med vanlig vaniljglass till. Prova!
En kommentar från en bekant om att det var så slitigt att ha eget stall fick mig att fundera över för respektive nackdelarna med eget stall vs att vara inackorderad.
Efter att ha varit inackorderad i över 30 år och haft eget stall i en tiondel av denna tidsrymd tycker jag att det egna stallet vinner överlägset, i alla fall så som jag har det för egen del.
Att ha både ridbana och ridhus är en enormt stor del i det hela eftersom det som för mig tar mest tid är att köra till och från träningen, dvs till någon annans ridhus.
Även om jag skulle skritta 10-20 minuter till någon som hade en ridbana/ ridhus så skulle den tiden ibland kännas lite dryg och framför allt så vill jag inte göra mig beroende av någon annan om jag inte måste.
Men för att gå tillbaka till det här med eget stall så har jag som inackorderad alltid velat sköta mockning och att göra i ordning fodret själv och jag har också många gånger hjälpt till med allt möjligt på anläggningarna helt frivilligt så för mig tar det inte alls längre tid med stallsysslorna hemma.
Mitt stall är så lättjobbat och jag GILLAR dessutom att gå och pyssla i min egen takt och har också ofta tiden till det.
Att harva utebanan/ ridhuset tar 10 minuter och mycket mer behöver jag inte göra regelbundet om jag inte känner för det.
Så rent tidsmässigt har jag inte förlorat något på att ha eget stall men däremot har jag vunnit en del som för mig är mycket värdefullt; framför allt möjligheten att göra som jag vill med min egen häst.
Att slippa kompromissa eller rent av rätta mig efter andas beslut som jag inte alls instämmer i vare sig det handlar om utsläpps/intagstider, antal timmar i hagen, vid vilken väderlek man låter bli att släppa ut över huvud taget, hur ofta man ska harva, mocka en hage och väldigt mycket annat, stort som smått.
Jag behöver inte heller reta mig på hur andra sopar stallgången eller inte, hur redskap hanteras, gödselstacken sköts, om sadelkammaren är ostädad osv.
Nej, för mig är den enda nackdelen med eget stall, och det är tveklöst en nackdel, att jag blir väldigt uppbunden och att jag (och Henrik) inte bara kan resa iväg hur som helst.
Som inackorderad hade jag alltid stallkamrater på plats som mot betalning gärna ställde upp som hästvakter medan jag idag bor så off att det kräver mer planering från vänner som kan och vill hjälpa till.
Nu har jag turen att känna flera fina vänner som jag kan fråga men det är ändå skillnad mot när stallvakten liksom ändå var i stallet varje dag och inte som nu måste komma hem till oss.
Vad säger ni andra som står inackorderade eller har eget stall?
Vad ser ni som fördelar respektive nackdelar?
Har ni provat båda varianterna och tänker ”aldrig mer” om något av dom?
Jisses som det har regnat idag! Jag fick uppbåda alla krafter för att inte rusa ut och ta in hästarna och enbart det faktum att båda hade dubbla regntäcken på sig och att de hade varit ute på tok för kort tid gjorde att jag lyckades besinna mig 🙂 . Och tur var det för sedan slutade det regna och Henrik och jag åkte till vårt stammisställe Järnvägskrogen och åt en god tidig middag.
Jag har även hunnit rida innan regnet bröt ut; hastade ut i skogen och fick till ett bra pass.
Jag anammade ett av Ninas många goda råd, egentligen så självklart men uppenbarligen är jag för trög själv så jag behöver påminnas:
När jag gör bytena är det bättre att göra dom med pauser emellan där jag så att säga återtar kontrollen; kontrollen över både tygellängd, samling, form och rakriktning.
Och det säger sig nästan självt när man ser det så här svart på vitt att det är mycket bättre att göra 5 superbyten med skritt och kontrollerad galopp emellan än att bara ”köra på” och byta lite tjohej fast det brister i både samling och annat. Ibland blir jag trött på mig själv 🙂 !
Så klart måste man kunna rida både byten och annat utan att bryta av till skritt (på tävling om inte annat *ASG*) men man måste ju börja någonstans och jag har nog för bråttom ibland eller gör saker utan att tänka igenom allt ordentligt och då blir det sämre än om jag tar lite ställtid tills jag har bättre ordning på grejerna.
Idag har Frenchie och jag varit i Flyinges superfina ridhus (ligger någon kilometer ifrån Granelundshallen där jag tränar för Nina) och tävlat.
Jag åkte dit lite på vinst och förlust eftersom jag inte hade möjlighet att ”visa” Frenchie ridhuset i förväg, så som jag alltid gör när det gäller en ny tävlingsplats men han var så duktig och skötte sig jättebra.
Hans förra ägare påstod att ”han älskar att tävla” hur hon nu kunde märka detta på de väldigt få starterna han gjorde innan han kom till mig men jag måste säga att för att vara en häst med de istadighetstendenser han har (som när han vägrade att gå när han mötte en vit hund i skogen i förrgår) så har han hittills och tack och lov inte visat den sidan på tävling- tvärtom!
Så även om vi åkte hem utan en rosett idag var jag väldigt nöjd med hela utflykten som dessutom inte tog längre tid än en träning.
Blev varm om hjärtat när jag närmade mig Ryhus med släpet och såg hur Bibbi (som också sköter sig perfekt) noterade ekipaget och kom travandes i full ”travar-trav”. Hon är annars mycket stillsam och skrittar bara i hagen.
Pratade med hennes ägare i telefon och han bekräftade att hon verkar ha det hur bra som helst här och att han inte har några planer på att flytta henne, någonsin ❤️.
Jag har börjat släppa ut hästarna 7 i stället för 6.30 men om några dagar blir det ljusare igen, tyvärr på bekostnad av eftermiddagsljuset.
Frenchie brukar vilja komma in vid 17; innan jag köpte honom var han ute till runt 15 och han verkar inte uppskatta möjligheten att gå ute på kvällarna annat än om det är mycket nytt gräs på sommaren.
Jag har fortfarande inte börjat ge hösilage ute men provar om han vill ha då och då och hittills har det varit ”nej tack”.
Idag har vi tränat för Nina som tycker att vi visar förbättringar i galoppen som är vårt fokus sedan länge och lär så förbli ett bra tag till minst. Trägen vinner eller hur var det nu?
Om jag någonsin tröttnar på hästar vill jag ha en…apa 🙂 !
Skämt å sido…det finns en del djur som jag hade älskat att ta hand om ifall det var möjligt (och vettigt); en panda tex!
Och nu är min nya favorit en liten apa som det finns hur många filmer som helst på/ om på Facebook! Sök på Monkey Kaka och titta!
Alltså…egentligen ska man väl inte uppmuntra folk att klä en apa i klänningar tex men förlåt….den är fullkomligt ljuvlig ❤️! Och klokare än en del människor….
Om bloggen
Bloggen drivs sedan flera år tillbaka och med dagliga uppdateringar där du får läsa om min vardag med djuren men också om sådant som jag tycker är bra, dåligt, galet eller som jag förundras över i både häst och hundvärlden (och ibland också i den “vanliga människovärlden”).
Du kommer förhoppningsvis att bli både road och oroad, provocerad och lära dig en massa nytt; både av mig och mina kloka läsare och du är mer än välkommen att själv lämna dina avtryck på bloggen.
Senaste kommentarer