Hej och välkommen! Jag heter Birgitta, är 58 år och har ridit sedan jag var 15. Jag bor med min man, vår hund Molly och min häst Frenchman på en gård vid Björnstorp i Skåne. Hos oss bor även en 18-årig varmblodstravare, ett sto jag kallar Bibbi och som agerar hagsmycke och sällskap åt Frenchie. Mitt stora intresse är dressyr och jag köpte Frenchie, 12 år i februari 2022 som min nya tävlingshäst i denna gren. På bloggen berättar jag framför allt om mitt liv med djuren. Dessutom tar jag dagligen upp olika diskussionsämnen, både kring hästar och annat och vill gärna veta vad just DU tycker.
Nytt projekt i full gång på Ryhus; målning av all invändig puts i stallet!
Väggen på bilden blev ju murad för ett tag sedan och den kan ”så klart” inte se ut så här utan måste målas. Och eftersom det ändå är en rätt stor yta samt att det även blev smålagningar på flera andra väggar så tyckte jag att det var lika bra att måla allt även om jag gjorde det förra våren.
Fördelen med att det är så nyligen målat är att det går snabbt att stryka på ytterligare ett lager färg; riktigt så var det ju inte förra året:
Vicke red jag ut en sväng; idag med en irriterande insektssvärm som sällskap som vi gärna hade sluppit.
Ni kan tro att det var ett näst intill kliniskt rent ekipage som äntrade utebanan idag 🙂 .
Eftersom allt blev genomblött igår, inte bara häst och ryttare utan all utrustning så blev det en storrengöring- därav var allt nytvättat i morse och undertecknad var en aningens nervös för att gårdagens väder skulle bli en repris.
Men vi klarade oss och fick tvärtom ett behagligt pass eftersom det blåste en hel del = inga irriterande insekter.
Skördade dessa idag; kålrabbi! Blev bara 2 som dög någonting till; resten var angripna av ”något” och var pyttesmå.
Hade jag skött mina pallkragar lika väl som Sveriges mest omhuldade gödselstack……
…..hade resultatet säkert blivit ett annat.
Men jag tycker, som de flesta, att olika saker är olika roliga att lägga tid på och både stacken och detta…..
Igår var Henrik och jag och åt lunch ute; något vi gör kanske 1-2 gånger i veckan.
Och för mig är detta vardagslyx!
Att äta god mat som någon annan lagat och att ”komma ut” lite med min man.
För en del är detta något de aldrig kan unna sig även om de hade velat, det vet jag medan det för andra är så självklart att de inte ens reflekterar över det. Man har ju olika ekonomi och prioriteringar så klart.
Låt er inte luras av bilden; de flesta av mina morötter är lika stora (läs; små) som mina fingrar men jag kan inte heller påstå att jag lagt någon större omsorg på dom. Men lite gott för Vicke att äta….
Rubriken illustrerar hur blöt jag var efter dagens ridpass på utebanan; det var bara att skala av sig alla plagg och lägga dom direkt i tvättmaskinen samt omedelbart sätta igång med att smörja in all utrustning som även den gick att vrida ur.
Men Vicke gick fint i alla fall; regn påverkar honom inte och att avbryta passet ”halvvägs” lockade inte heller så det blev som det blev: blött!
Nu är försäljningen av hö och ensilage i full gång i vissa delar av Sverige och har den inte redan kommit igång så gör den det snart!
Och som med det mesta som man handlar så kan billigt visa sig vara dyrt i slutändan och jag vill verkligen uppmana alla som planerar större inköp att göra detta med förstånd.
Sommaren 2018 lär få hästägare glömma; den torkan skapade en foderbrist som jag personligen aldrig upplevt tidigare och många var verkligen desperata efter hö och ensilage och fick till slut nästan ta vad som fanns, kosta vad det kosta ville.
En del importerade foder från olika länder och med vitt skilda resultat men även de som köpte svenskodlat kände sig ibland lurade.
En del insåg när de öppnade sina inplastade balar att fodret såg allt annat än tjänligt ut, det kunde vara mer eller mindre mögligt, innehålla mest halm, eller pinnar, jord och jag vet inte allt.
Den hemska sommaren är tack och lov förbi men det finns fortfarande skäl att välja sin foderleverantör noga tycker jag.
Om man kollar på Blocket eller Marketplace vimlar det i år av foderannonser, i alla fall här i Skåne.
Och när tillgången är god har man ännu mer råd att vara kräsen och jag ska förklara vad jag menar med det.
Till att börja med tycker jag inte att man ska köpa oanalyserat foder eftersom alla serösa producenter tillhandahåller en analys. Och som alla kunniga hästmänniskor vet kan det skilja enormt på näringen i stråfoder och jag vill se den person som kan avgöra detta enbart med sitt öga….
Den andra saken jag tycker man ska kolla upp väldigt noga är vad leverantören erbjuder för villkor om det skulle visa sig att de balar hen levererat tex är mögliga när de öppnas.
Gäller ”köpt är köpt och tack och adjö” eller tar foderhandlaren tillbaka det som är dåligt?
Kontrollera också hur många lager plast balarna är täckta med, även detta kan skilja en del och påverkar så klart hur lätt det kan gå hål på en bal i hanteringen.
Jag föredrar för egen del att köpa merparten av mitt foder från en ”storproducent” som arbetat med foder i många år och som erbjuder justa villkor.
Det är måhända någon krona dyrare än om man köper av en privatperson (kanske ”svart” dessutom) men att stå med x ton skitfoder som hästarna inte vill äta eller man inte ens vågar fodra med för att det ser så dåligt ut….den risken är jag inte intresserad av att ta.
Och förutom att förlora pengar, kanske få sjuka hästar med hosta, diarré eller något ännu värre så är det ju inte precis så att man kan ta x ton foder och slänga i sin soptunna….det tar liksom väääääldigt mycket plats….
Så kolla upp vem du köper foder av noga, det är mitt råd och titta inte bara efter vad en bal kostar utan var minst lika noga med att kontrollera innehållet!
Möttes av denna precision imorse- inte illa va 🙂 🙂 🙂 ?
Väderleksprognosen hotade med massa regn direkt på morgonen men när detta uteblev kunde jag bege mig på en liten hästpassningsrunda; jag tittade till Nilo som stod här för några veckor sedan på hans bete.
På vägen dit passerade jag detta vackra stuteri:
Jag bor verkligen i ett område där väldigt många hästmänniskor håller till, har gårdar osv – i alla discipliner.
På ridfronten blev det en skritt-tur i skogen eftersom det idag faktiskt inte vimlade av insekter där.
Jag tycker mycket om att rida i just skog för det mesta men sommartid oftast INTE.
Att omges av en svärm av småkryp, bli myggbiten och sitta på en häst som hela tiden ruskar på huvudet och känns irriterad är inte min uppfattning av en trevlig uteritt och så kan det ofta vara när det är varmt och solen gassar även bland träden.
Bloggen drivs sedan flera år tillbaka och med dagliga uppdateringar där du får läsa om min vardag med djuren men också om sådant som jag tycker är bra, dåligt, galet eller som jag förundras över i både häst och hundvärlden (och ibland också i den “vanliga människovärlden”).
Du kommer förhoppningsvis att bli både road och oroad, provocerad och lära dig en massa nytt; både av mig och mina kloka läsare och du är mer än välkommen att själv lämna dina avtryck på bloggen.
Senaste kommentarer