Månadsarkiv: september 2022

Fredag- ”svampplockning”

Träning för Nina idag och det är verkligen så roligt tycker jag!

Söker ni en BRA tränare runt Flyinge kan jag verkligen rekommendera henne!

Idag red vi skolor i trav och galopp och lite annat som ingår i ”mina” program och det gick bra även om jag fortfarande känner av ryggen när jag travar. Frenchies rörelsemönster i denna gångart hjälper inte precis till och han var inte jätte-lättsutten redan innan. Men; ett lyxproblem!

Nu har Molly och jag precis kommit hem efter en…jag önskar att jag kunde kalla det för en svampplockningspromenad men med tanke på det urusla utfallet får vi nog säga ”hundpromenad” i stället.

Mängden svamp är inget någon kommer att bli fet av; jag får nog KÖPA mer om det ens ska räcka till en smörgås eller nåt 🙂 !

Och ja, jag vet att svampen på översta bilden inte är kantareller 🙂 !

Tillägg: efter att flera kommenterat att det inte ser ut att vara kantareller på den nedre bilden heller kan jag lugna er med att jag oaktat vad inte hade tänkt att ÄTA svampen utan mest tog hem den för att få en roligt bild på mina ”ansträngningar”!

Svinigt

Minns ni diskussionen härom veckan där jag skrev att fallfrukt riskerade att dra till sig oönskade djur?

Bilderna illustrerar exakt detta!

Jag har i några veckors tid plockat äpplen i en trädgård till ett tomt hus nära Ryhus.

Igår när jag skulle göra en ny frukt-räd fanns det inte ett enda äpple på marken, det var fullständigt länsat.

Men titta vad som fanns i stället!

Uppbökat, läs: FÖRSTÖRT gräs i närheten och det kan man tacka vildsvinen för!

Nu är skadegörelsen just här inte jättestor (men tillräcklig); jag har sett hagar som varit långt mer förstörda = inget bete till hästarna.

Jag hoppas verkligen att ingenting på Ryhus ska attrahera vildsvin; jag har hittills bara sett dom rusa förbi i full fart vid två tillfällen och vill helst att det ska stanna vid detta.

Vid tillfället då Frenchie från ingenstans skenade runt i hagen i somras och var halt i 2 dagar efteråt misstänkte jag att vildsvin skrämt honom – ytterligare en anledning till att inte vilja ha dessa otäcka djur här!

Torsdag-vinterpäls

Idag när jag skulle borsta Frenchie innan ridpasset nästan ”regnade” det småhår från honom!

Helt klart håller han på att sätta vinterpäls; kolla de jämförande bilderna.

Än behövs ingen klippning medan Vicke redan brukade vara klippt så här dags på året.

Som jag trodde var ridbanan på tok för blöt för vettig ridning så det blev ett ridhuspass med fokus på övergångar och enkla byten.

Min budgetspegel fungerar faktiskt riktigt bra och jag är glad att vi kunde sätta upp den så pass billigt och enkelt som vi gjorde.

Koefficient för byten

Hade en intressant diskussion med en annan dressyrryttare gällande galoppombytenas betydelse/ värde när man tävlar dressyr.

Samtalet föranleddes av att jag i en resultatlista såg att en häst som missade bägge bytena ändå lyckades vinna klassen eftersom den gjorde allt annat väldigt bra.

Och detta satte igång mina funderingar:

Det har många gånger sagts att just byten kan bli det som sätter stopp för en hästs klättring i klasserna även om det kanske inte är jättevanligt.

Men oaktat vad så är just byten det som liksom ”är” den främsta skillnaden när de kommer in i programmen- det tycker jag i alla fall.

Och då undrar jag om inte dessa skulle värderas/ belönas med en annan koefficient?

Ska det ens gå ( tillåtas) att vinna en klass om hästen ej visat korrekta byten alls?

För om man hårdrar det så skulle man på en väldigt fin häst kunna vinna en medelsvår klass även om man skulle få….säg 0 på alla byten och då har man enligt mitt sätt att se det inte genomfört det som krävs av klassen.

Skulle koefficient 3 på bytena vara mer rimligt? Eller någon annan lösning?

Onsdag- strike a pose

Prognosen sa ”risk för regn hela dagen” men än så länge har vi klarat oss vilket är skönt eftersom Frenchie har vilodag.

Utebanan är inte ridbar och lär inte torka upp tills imorgon men så ”är” ju hösten många gånger; bara att gilla läget.

Bilden tyckte jag var rolig; så där kan jag glo på även bilder jag själv tagit.

Frenchies ägare säger att han är mycket van vid att bli fotograferad och jag förstår vad hon menar hi hi. Han ställer oftast upp sig som modell direkt till skillnad från min ponny som gör allt för att se helt världsfrånvänd ut och ful 😂😂😂!

Färdig-glaserat!

Minns ni att jag och Henke var med på en kurs där vi fick prova på att dreja för en månad sedan?

Så här såg våra alster ut då, de 3 till vänster gjorde Henrik som visade sig vara en riktig naturbegåvning medan de andra tre gjordes av mig med mycket hjälp från läraren ha ha ha. Jag var med andra ord absolut ingen ”natural”.

Hur som helst så fick vi bestämma färger till glaseringen och när vi nu har hämtat de färdiga alsterna såg de ut så här:

Jag tycker att allt blev sååå fint och är supernöjd eller vad säger ni?

Tisdag- lyckan…..

…..när man kommer in i stallet snustorr efter 1 timmes uteritt och det 3-4 minuter senare kommer världens skyfall som hade dränkt både en själv och hästen!

Jag såg redan på väderleksprognosen att det skulle regna massor och börja vid 10 men när jag hoppade av vid 9.40 hann jag inte ens tänka att ”jag haft tur”.

Det tråkiga med att rida i ösregn tycker jag faktiskt inte är själva ridningen per se utan att alla grejer måste tas om hand noga efteråt för att inte bli helt styva och riskera att skadas- det är alltid skönt att slippa den ”eftervården”.

Frenchie hann hur som helst skrittas ut i 45 minuter varefter jag avslutade med 15 minuters klättring i backen bakom ridhuset.

Vi mötte 2 skolbussar utan problem men ”annat” (fråga mig inte vad för det vet han nog inte själv) fick istadigheten att blänka till tyvärr.

Kanske blev det jobbigt att inte Molly var med som sällskap idag men jag kan inte heller alltid ha med henne av olika orsaker (jakt kommer tex att pågå av och till i månader framöver) .

Att klättra var i alla fall helt bekymmersfritt och det är en träningsform jag tror mycket på- den ”tar” bra även i skritt om man har bra backar för ändamålet.

Nu (16.30) har jag precis tagit in hästarna efter att de stått i nästan konstant ösregn sedan min uteritt och t.o.m. min lilla ponny kom i först full galopp och därefter ökad trav mot mig (Frenchie stod redan i givakt vid grinden och ville in…).

Fördelen med DET var att jag kunde se hur den lille rörde sig- han skrittar ju till 99% i maklig takt i hagen så det är inte lätt att bedöma hans ”hält-status” men idag travade han som en dressyrstjärna i alla fall.

Fler saker jag kunde bedöma idag var Frenchies relativt nya regntäckets förmåga att stå emot regn och det blev godkänt vilket är tur eftersom jag beställde ett likadant till ponnyn nyligen.

Ponnyns kommer jag inte att använda förrän det blir mycket kallare eftersom hans rejäla fäll både värmer och skyddar honom bra så jag tror att risken är att han skulle börja svettas med täcke på idag (+12 grader).

Idag har jag också varit och tagit den tredje vaccinationsdosen mot TBE- skönt att ha det avklarat.

Insåg att jag totalt vaccinerat mig fler gånger de sista 2 åren än de 30 föregående….

Spara lite, mycket eller inte alls?

Jag tycker att det ska bli intressant att se hur ”folk” kommer att agera i spåren av redan märkbart höjda mat, bensin och elpriser samt räntekostnader som också påverkar många.

En del (väldigt få gissar jag) kommer kanske att köra på som vanligt eftersom de har de ekonomiska möjligheterna medan andra gör det för att de inte vet (har kunskap om) andra lösningar.

Och en större grupp hoppas jag anammar ”nöden är uppfinningarnas moder”.

Sedan tror jag att man trots allt måste besinna sig och tänka efter vad som är rimligt och inte.

Läste i en ”elbesparingstråd” att vissa väljer att dra ner på duschandet till några dagar i veckan medan en kvinna till och med valde att SPOLA på toaletten mer sällan !?!?

Just spolningen tror jag ärligt talat gör vare sig till eller från medan att tex göra storkok i stället för att laga mat varje dag kan spara någon krona.

Att hänga upp tvätten i stället för att köra igång torktumlaren tror jag också på, att inte tvätta enstaka plagg utan fylla maskinen och att fylla diskmaskinen rejält utan att först skölja av allt.

Bortsett från att spara el finns det mycket annat man kan göra för att minska sina utgifter, se över sina matinköp tex och dessutom inte slänga fullt ätbar mat.

Kanske börjar man till och med odla lite (eller mycket) till husbehov och/ eller völja bort en del matvaror som man tidigare unnat sig?

De som kan gå/ cykla kanske oftare lämnar bilen stående eller så försöker man samåka till jobbet eller jobba hemifrån några dagar i veckan?

Själv har jag alltid kört många ”onödiga” mil i månaden men numera försöker jag verkligen att tänka efter och tex samla ihop flera ärenden som jag kan utföra på samma körning och jag åker inte och tävlar många mil hemifrån.

Som sagt tror jag att man kan spara in på massor om man verkligen lägger sig vinn om det och en del kanske man offrar lätt medan annat sitter långt inne.

Som jag också nämnde i början av inlägget måste man kanske också räkna på hur mycket man de facto sparar på x åtgärder så att man inte lurar sig själv och tror att man sparar massor på något som egentligen inte kostar så mycket.

Bilden som den ovan tycker jag ger en liten fingervisning vad gäller elförbrukning även om det så klart förekommer olika variationer.

Tycker ni att ni har ändrat ert sätt att leva vad gäller utgifter det senaste året eller märker ni än så länge ingen skillnad/ bryr er inte?

Måndag- sötnos of the day

Bilden: Birgitta, 12 år suckar hänfört åt sin häst 😂!

Idag blev det träning för Nina trots tävling i helgen och vissa kvarstående ryggbesvär hos undertecknad men det gick bra och blev ett nyttigt pass med fokus på de enkla bytena.

Jag måste tänka mer ”rumpan ner och huvudet upp” i avbrotten så att det varken blir abrupt eller att Frenchie dyker och en av nycklarna är att förhålla mindre. Lätt i teorin….

Samma sak gäller i halterna och i avsaktningarna från trav till skritt; Frenchie förekommer mig gärna och börjar bromsa och fälla in huvudet (släppa kontakten) redan när han anar vad som komma skall och där måste jag rida tydligare.

Nu har jag precis kommit hem från ett tandhygienistbesök och från att vara en riktig slarver i många år har jag nu blivit en A-patient.

Hela äran går till den extremt pedagogiska och trevliga tandhygienisten som lyckats med vad säkert +20 av hennes föregångare inte lyckats med; att få mig att lägga ”massor” av tid på borstning, mellanrumsborstar, tandtråd och hela faderullan.

Och även om rutinen tar tid (med mina mått mätt) så har det gett enorm effekt och nu skulle jag inte kunna tänka mig att slarva mer!

Guldmedalj till sådana anställda som dessutom orkar vara fortsatt superengagerade  trots nästan uppnådd pensionsålder = massa år i yrket.

Körde även förbi Willys till hästarnas stora lycka gissar jag; de säljer morötter för 5:-/ kilot.

Historien om den blå skålen

Härom dagen kom jag på att jag kunde ta ut en av mina många skålar till stallet; som en lite förskönande detalj i min foderkammare.

Och visst blev det snyggt?

Foderkammaren behöver inte vara ett dammigt utrymme där diverse tunnor samsas med ihopknycklade papp-påsar, utgångna tillskott av alla de slag och allt möjligt ”bra att ha” som aldrig kommer till användning eller som man inte orkat slänga- så som det faktiskt har sett ut i en del stall där jag har haft häst.

Värst var ett stall där foderkammaren innehöll både en tvättmaskin som inte fungerat på åratal (och den tog upp en stor del av det redan trånga utrymmet) och elektrolyter, mineraler och dylikt vars bäst före datum låg typ 5 år bakåt i tiden! 

Nej, just foderkammaren riskerar många gånger att bli det eftersatta utrymmet; i sadelkammaren har man dyrbarare saker varför man många gånger håller bättre ordning där. Min erfarenhet i alla fall.

Hur som helst; man behöver så klart inte inreda med fruktskålar i stallet 🙂 men jag tyckte denna på bilden passade bra där och jag har dessutom massvis med olika skålar som jag aldrig använder.

Just denna skål har en lite lustig historia med sig:

Jag och en tidigare arbetskamrat fick för typ 20 år sedan frågan av någon hon kände om vill ville städa personens kök mot betalning !?!

Det var en ensamstående +50 man som gav oss uppdraget, jag kan inte minnas att vi träffade honom utan vi gick bara dit och städade ur hans köksskåp, typ.

Mannen hade sagt att vi fick ta allt i vissa / alla (?) skåp om det var något vi ville ha- jag minns inte detaljerna alls men hur som helst kommer stall-skålen och flera andra skålar jag fortfarande har från denna bostad.

Jag har alltså släpat med mig dessa skålar under ca 20 år och till x olika boenden….det är lite jag i ett nötskal.

Jag har svårt för ett slänga fullt fungerande saker och ibland kommer de plötsligt till precis rätt plats och så känns det lite nu.