Månadsarkiv: maj 2023

Onsdag- flockdjur

Idag har Frenchie och jag skrittat i skogen, jag tyckte det kunde passa bra efter 2 dagars dressyrarbete.

Hemma såg jag att dovhjortarna hade invaderat en av mina hagar så jag gick faktiskt och körde bort dom, vad nu det hjälpte…

De lär komma tillbaka när de vill medan jag dels vill spara det lilla gräset till Frenchie dels försöka minimera förekomsten av fästingar (ser aldrig några men dovhjortar är kända bärare).

När jag ändå var i Malmö för att delta i ett möte passade jag på att låna ut några kandarstänger till en vän eftersom de aldrig kommer att få plats i Frenchies mini-mun oavsett och jag dessutom inte ser någon anledning att rida på kandar på honom.

Jag körde också inom ”min” bonde och köpte helhavre så nu är det lagret påfyllt i några månader.

Onödigaste köpet

Nyligen frågade Henrik mig vilket som var mitt mest onödiga köp och jag kunde ärligt talat inte svara honom så på rak arm för jag köper sällan och aldrig grejer som jag ångrar i efterhand.

Tvärtom kan jag ibland ha grejer i många många år och vara jättenöjd med dom. Några exempel; min klippmaskin som jag haft i snart 20 år, mitt släp, merparten av mina kläder och tja…mycket av det jag äger.

Men…idag kom jag faktiskt på en grej som i efterhand var otroligt onödig och där jag lät mig svepas med av grupptryck; studentmössan!

När har jag använt denna mer än den lilla stunden den dagen vi tog studenten? Aldrig någonsin och nu vet jag inte ens var mössan är, till 99% slängd!

Att jag ens kom att tänka på mössan är för att jag läste en diskussion på nätet om hur extremt dyra dessa mössor kan vara idag och vilken press det kan sätta på föräldrar med dålig ekonomi att skaffa dessa till ungdomar, som liksom jag, fallit för grupptrycket.

Tisdag- en läsarfråga

Idag har jag ridit på min utebana som konstigt nog inte dammat igen totalt…än.

Jag tränade på en del saker från gårdagen; tex att inte låta Frenchie ”fastna” i öppnorna, dvs att jag ska kunna variera tempot i dom.

En annan grej som Nina tyckte jag skulle lägga lite extra tid på var att rida en hel del vänster förvänd galopp eftersom den fortfarande är klart sämre än den högra förvända. Bytena ut den förvända vänstra blir också oftast sämre än från rättvänd galopp.

Nu till dagens fråga:

En vän vill sätta dragkedja i ett par Königs ridstövlar, dvs stövlar som INTE har dragkedja sedan innan. Detta för att få ut dom lite i vidd.

Är det någon som gjort detta och vad är er erfarenhet i så fall? Blev det bra och snyggt?

Allemansrätten = rätt till allt?

Att Sverige är ganska unikt som land med allemansrätten är verkligen härligt och bra på många vis men jag har den senaste tiden läst om flera exempel som gör mig extra glad att vi bor väldigt off med ytterst få besökare i krokarna.

Men jag inser ändå att jag får ha lite koll på framför allt mina hästar för vad sägs om dessa exempel för att illustrera vad man kan råka ut för:

  • Folk som vintertid går in i en hage full av hästar för att det finns en lämplig pulkabacke i hagen.
  • Personer som går in i en hage där det finns en lamahingst och ett lamasto.
  • Familj som ”lånat” en persons båt som de dragit ut en bit i sjön så att deras barn kunde hoppa och dyka från båten.
  • Personer som synts i en familjs trädgård där de lekt med familjens leksaker och två av familjens kycklingar hade kommit lösa.

Vad säger ni?

Själv säger jag att jag hade blivit mycket arg och även….fast jag ibland påstår att inget längre förvånar mig… förundrad!

Man kan väl inte tro att allemansrätten ger en rätt att använda andra personers tillhörigheter utan tillåtelse och hur man vågar gå in till vilt främmande djur som i värsta fall kan skada en (och eventuella barn) svårt är ännu konstigare?

Är en del människor så enormt egoistiska, världsfrånvända, okunniga eller vad tusan är det frågan om?

Måndag- soft

Idag har jag och Frenchie varit och tränat och jag bad Nina att vi skulle lägga lite extra fokus på slutorna.

Jag antar att många/ de flesta ryttare har någon eller flera rörelser de har lättare/ svårare för och jag har tex alltid haft lätt för att rida förvänd galopp och svårt med slutorna.

Med Frenchie kan det lätt bli att baken kommer lite före utan att jag märker det och på min utebana finns inga speglar. Därav att det är extra viktigt att jag passar på att visa denna rörelse för Nina.

För att spinna vidare på temat ”häst” pratade jag och en hästmänniska nyligen om att vi båda upplever att vi har blivit mer ”soft” med åren och att vi också…tack och lov….mycket mer sällan (om någonsin) tappar humöret när vi rider.

Jag ska erkänna att jag var mer hetlevrad i sadeln för 35 år sedan och det är inget jag är stolt över eller i efterhand tycker var bra.

On that note känner jag mig som Birgitta 6 år när jag ser bilder som den ovan och bara översvämmas av kärlek ❤️!

Ordstävet ”när fan blir gammal blir han religiös” har absolut uppkommit av en anledning 🙂 !

Det ska fan vara veterinär

Sitter och läser en tråd på Facebook som handlar om ett inte ovanligt ämne; man vill veta vilken veterinär andra kan rekommendera.

Svaren varierar, också som så ofta, otroligt mycket.

Själv slås jag av att man i dessa tider där sociala medier är så lättillgängliga och används av så många ”måste” ha rejält med skinn på näsan och våga klara kritik om man inte ska gå under helt och om man tillhör vissa yrkesgrupper.

Jag tänker på just tex veterinärer och tro f..n att många vill byta yrke, så som vi diskuterade här på bloggen ganska nyligen, när hur många tomtar som helst kan göra ner ens arbete, ibland kanske både okunnigt, ogrundat, överdrivet och jag vet inte allt.

Många skäms inte att skriva allt möjligt på nätet och att läsa att man som veterinär gjort x felbedömningar, inte lyckats bota en viss sjukdom/ skada osv kan få ganska långtgående konsekvenser om ryktet tar fart.

Förstå mig rätt; jag är FÖR transparens och tycker inte att ett dåligt arbete per automatik ska gå obemärkt förbi men ibland känner jag ändå att det får finnas gränser även om jag inte kan säga var den exakta gränsen ska gå.

Och att försöka bota just djur, dvs varelser som saknar talförmåga kan banne mig inte vara lätt alla gånger!

Hovslagare, tränare och tja….många andra yrkesgrupper som arbetar med djur löper samma risk att hängas ut offentligt och frågan är hur ofta det är berättigat, hur ofta det är helt ogrundat och så allt där emellan?

Och har ni tänkt på att tex….tja…min egen yrkesgrupp aldrig omnämns på detta viset (dvs där enskilda namnges)?

Jag har då aldrig läst att någon skulle skriva något i stil med ”jag ansökte om försörjningsstöd och Birgitta Jacobson gav mig ett avslag med den mest korkade motivering jag läst i hela mitt liv”. 

Inte heller läser jag om de som arbetar på ett försäkringsbolag, som poliser, på ICA eller som lärare som är ”värdelösa” på olika vis?

Söndag- vän-träff gånger två

Har ni tänkt på hur långsamt tiden går ibland när man skrittar ut själv men hur den swischar förbi när man har sällskap?

Det är min erfarenhet i alla fall, framför allt nu när jag till 99% rider ensam.

Men idag kom min vän Elisabet för en skogsritt och det var första gången Frenchie träffade Nilo.

Nilo har både varit uppstallad på Ryhus en kort tid förrförra sommaren (som sällskap åt Vicke när den lille hade fång) och följt med på flera skogsturer och jag har dessutom varit hästvakt på hans bete de två senaste somrarna.

Elisabet och hennes syster lärde jag känna i ett stall där jag hade Vicke uppstallad och förutom att det är trevligt att känna fina människor så försöker vi hjälpa varandra med hästarna när vi kan och Elisabets syster hjälpte mig tex tillsammans med en annan vän när vi var i USA.

Hur som helst så blev dagens skogstur nästan 2 timmar lång och jag ger både Nilo och Frenchie högsta betyg i uppförande.

Vi passerade en hel del som jag aldrig i livet hade fått Frenchie att gå förbi för ett år sedan (ett gigantiskt får i en hage tex) men idag och med Nilo vid sin sida skötte han sig utan att skämma ut sin ägare.

På tal om goda vänner mötte jag och Molly några timmar senare en annan god vän som har flyttat så att hon och hennes sambo numera är våra närmaste grannar.

Deras hästar går på bete i närheten så de passade på att rida i ”min” skog och det var på vägen dit vi mötte dom.

Ser ni att Molly färgmässigt matchar deras hästar perfekt förresten 🙂 ?

Minns ni att jag berättade att jag gjorde egen sylt för ett tag sedan?

Idag var det dags att öppna burken och använda innehållet och låt mig säga om ni inte hör något ifrån mig framöver så har ”Sveriges mästerkock” eller kanske ”hela Sverige bakar” varit här och rekryterat mig *ASG*.

Stort skämt å sido men kul när en så matlagningsointresserad person kan hitta något så enkelt, snabbt och gott att engagera sig i!

Bäst att vara tyst

Ha ha ha… jag som är lite skrockfull tänker på detta ibland och låter bli att säga just ”min häst har aldrig….” , i alla fall om det är sådant som skulle spela en lite större roll än det jag nämnde för ett tag sedan; att jag har en häst som aldrig bajsar i ridhus eller på utebana. Inte här hemma och ingen annanstans heller 🙂 🙂 🙂 !

Lördag- klipp utan krock

Idag har Frenchie vilodag medan jag och Henrik har varit lite flitiga.

Efter en runda på Ikea där vi inte hittade något intressant grabbade vi tag i var sin gräsklippare ( vi har en åkgräsklippare och en handdriven) och klippte mer eller mindre allt grönt som stack upp på Ryhus.

Lite skämt och lite allvar men det är ett ganska drygt arbete eftersom vi har fler gräsytor och marken dessutom inte alltid är helt plan och man får slingra sig lite hit och dit för att komma åt gräset.

Idag krockade jag i alla fall inte med några trädgrenar som förra söndagen, jag har fortfarande ett blåmärke på ena ögonlocket efter det lilla debaclet!

Lite/ mycket sant eller bara fördomar?

Hittade på Facebook och stämmer på mig i alla fall; jag skulle aldrig befatta mig med detta själv;

“Oil Change instructions for Women:

  1. Pull up to Dealership when the mileage reaches 5,000 miles since the last oil change.
  2. Relax in the waiting room while enjoying a cup of coffee.
  3. 15 minutes later, scan debit card and leave, driving a properly maintained vehicle.
    Money spent:
    Oil Change: $24.00
    Coffee: Complementary
    TOTAL: $24.00

Oil Change instructions for Men:

  1. Wait until Saturday, drive to auto parts store and buy a case of oil, filter, kitty litter, hand cleaner and a scented tree, and use your debit card for $50.00.
  2. Stop to buy a case of beer, (debit $24), drive home.
  3. Open a beer and drink it.
  4. Jack truck up. Spend 30 minutes looking for jack stands.
  5. Find jack stands under kid’s pedal car.
    6.. In frustration, open another beer and drink it.
  6. Place drain pan under engine.
  7. Look for 9/16 box end wrench.
  8. Give up and use crescent wrench.
  9. Unscrew drain plug.
  10. Drop drain plug in pan of hot oil: splash hot oil on you in process. Cuss.
  11. Crawl out from under truck to wipe hot oil off of face and arms. Throw kitty litter on spilled oil.
  12. Have another beer while watching oil drain.
  13. Spend 30 minutes looking for oil filter wrench.
  14. Give up; crawl under truck and hammer a screwdriver through oil filter and twist off.
  15. Crawl out from under truck with dripping oil filter splashing oil everywhere from holes. Cleverly hide old oil filter among trash in trash can to avoid environmental penalties. Drink a beer.
  16. Install new oil filter making sure to apply a thin coat of oil to gasket surface.
  17. Dump first quart of fresh oil into engine.
  18. Remember drain plug from step 11.
  19. Hurry to find drain plug in drain pan.
  20. Drink beer.
  21. Discover that first quart of fresh oil is now on the floor. Throw kitty litter on oil spill.
  22. Get drain plug back in with only a minor spill. Drink beer.
  23. Crawl under truck getting kitty litter into eyes. Wipe eyes with oily rag used to clean drain plug. Slip with stupid crescent wrench tightening drain plug and bang knuckles on frame removing any excess skin between knuckles and frame.
  24. Begin cussing fit.
  25. Throw stupid crescent wrench.
  26. Cuss for additional 5 minutes because wrench hit truck and left dent.
  27. Beer.
  28. Clean up hands and bandage as required to stop blood flow.
  29. Beer.
  30. Dump in five fresh quarts of oil.
  31. Beer.
  32. Lower truck from jack stands.
  33. Move truck back to apply more kitty litter to fresh oil spilled during any missed steps.
  34. Beer.
  35. Test drive truck.
  36. Get pulled over: arrested for driving under the influence.
  37. Truck gets impounded.
  38. Call loving wife, make bail.
  39. 12 hours later, get truck from the impound yard.
    Money spent:
    Parts: $50.00
    DUI: $2,500.00
    Impound fee: $75.00
    Bail: $1,500.00
    Beer: $20.00
    TOTAL: $4,145.00
    But you know the job was done right!”