Hej och välkommen! Jag heter Birgitta, är 58 år och har ridit sedan jag var 15. Jag bor med min man, vår hund Molly och min häst Frenchman på en gård vid Björnstorp i Skåne. Hos oss bor även en 18-årig varmblodstravare, ett sto jag kallar Bibbi och som agerar hagsmycke och sällskap åt Frenchie. Mitt stora intresse är dressyr och jag köpte Frenchie, 12 år i februari 2022 som min nya tävlingshäst i denna gren. På bloggen berättar jag framför allt om mitt liv med djuren. Dessutom tar jag dagligen upp olika diskussionsämnen, både kring hästar och annat och vill gärna veta vad just DU tycker.
Som synes så finns det hopp om våren även om jag tyvärr är beredd på x ”bakslag” till i form av snö/ snöblandat skit och kyla à la Antarktis under obestämd tid framöver.
Vicke och jag påverkas sällan av vädrets makter och idag var vi hos Nina för sedvanlig träning. Vi är just nu beviset på att även äldre hästar kan utvecklas om/ när ryttaren förstår mer och mer av ridningens mysterier 🙂 !
Men vad ska man göra om man upplever att man blir mobbad av sina stallkamrater?
Tja…det finns inte ett svar på denna fråga tyvärr utan mycket handlar om hur långt man själv vill och klarar av att gå.
Man kan ju välja att ignorera hela fenomenet och mobbarna eller försöka lösa situationen genom att tex prata med mobbarna och/ eller stallägaren.
Sedan kanske detta inte hjälper och då måste man fråga sig om man vill stå kvar i ett sådant stall?
Är det stallägaren som är den som mobbar är det så klart svårare; risken är att man blir uppsagd om man öppnar munnen för mycket men jag tycker åter att man måste fråga sig om man ens vill tillbringa sin fritid på en plats där man mår dåligt när man inte måste? Stallet ska ju vara ens mentala ”viloplats” tycker jag, inte ett ställe där man mår psykiskt dåligt pga andra människor.
En del mobbade har vittnat om att de knappt velat åka till stallet och/ eller gjort det med ont i magen, åkt på tider när de hoppats att få vara ensamma för att slippa mobbarna osv och så ska man absolut inte behöva känna, varken som vuxen eller barn.
En viktig sak som jag själv har lärt mig av bitter erfarenhet är att inte vänta för länge med att ta upp mobbingen i tron att det ska gå över.
Det gör det sällan utan eskalerar snarare och man har då bara slösat tid på att må dåligt.
Idag har det fortsatt att blåsa rejält men eftersom solen har strålat så har det, kanske ologiskt nog, känts mindre ”farligt” än när regnet piskade igår.
Hästarna har varit ute som vanligt och verkat obrydda och Vicke reds i ridhuset med fin känsla hela passet.
Vi har klarat oss från skador orsakade av blåsten; porten till lösdriften hade flugit upp trots 2 stora stenar som blockerade den (!) men den höll turligt nog fast den är ganska ålderstigen och en av de saker vi vill byta ut framöver.
På tal om gårdagens fruktansvärda stormande läser jag nu inlägg på nätet om hur olika hästägare hanterar de hårda vindarna.
Medan det för en del är självklart att ta in hästarna är andra lika övertygade om att hästar som är vana att vara ute har det bättre där än ”instängda” i stallet.
Själv är jag otroligt glad över att a) numera helt själv få fatta sådana beslut utan inblandning av andra (inackorderingar och/ eller stallägare) b) ha hästar som utan minsta problem klarar av att stå på box i mer än 12 timmar per dygn utan att ”riva stallet” som en del påstår att deras hästar gör.
Jag har enorm respekt för vädrets makter och förstår hur kringflygande saker kan skada både hästar och annat och inser också att tex träd som faller över en inhägnad kan förstöra denna= hästar kan springa ut från hagen.
Inte heller har jag sett att mina hästar tycks njuta av ”extraordinärt väder” och/ eller visar ovilja när jag kommer för att ta in dom vid dylik väderlek.
Jag vill verkligen ha mina hästar ute så mycket som det bara känns ”bra” och säkert men gränsen går definitivt vid storm och jag skulle inte drömma om att ha dom ute då.
Man gör så klart som man vill, tar de risker man förhoppningsvis kalkylerat med och hoppas kanske på det bästa men jag är ”better safe than sorry”.
Sååå viktigt är det inte att ha hästarna ute i busväder eller att hästarna ska få röra på sig eller inte grisa ner boxarna för mycket- jag har hört allt detta från andra.
Jag kan motionera/ leda mina hästar i ridhuset eller i värsta fall ställa dom på boxvila för en dag och mocka boxarna en eller flera gånger extra vid behov.
Däremot ger jag extra blötfoder, tar bort Vickes kraftfoder och ser till att det finns gott om stråfoder- då har jag försökt att förebygga kolik och rastlöshet.
Ta i trä brukar det inte storma dagar i sträck utan uppehåll och jag hoppas att det blir så även denna gången.
Jag hade en provridning bokad i Danmark som jag verkligen såg fram emot så det var inte roligt att höra och läsa om den ”planerade” stormen idag.
Jag vågade faktiskt inte släppa ut hästarna i morse; skräckscenariot vore ju om vi blev kvar i Danmark pga en storm som kom för tidigt och stängde bron och hästarna skulle galoppera omkring i hagarna i x timmar….(ja, jag är inte klok och fantiserar mycket, jag vet).
Så djuren fick stå inne medan vi var iväg och säga vad man vill men det är otroligt smidigt för oss att köra till i alla fall Köpenhamn med omnejd.
Vi var hemma igen efter ca 4 timmar och då hade vi ändå tagit det lugnt och jag tog god tid på mig i stallet som låg vid Roskilde.
Jag ordar som vanligt inte mer om själva provridningen – det finns så många öron och ögon på nätet som jag inte vill dela allt med.
Väl hemma kunde jag släppa ut mina älsklingar i rejäl blåst men nu regnade det inte i alla fall som det gjorde ganska mycket på morgonen.
As we speak har jag stenkoll på både vindar och hästar; ”ett travsteg = intag” som jag skrev lite skämtsamt till en bekant 🙂 .
Redan innan vi flyttade till Ryhus och medan jag gick runt och kollade på marken som jag tänkte ha till hagarna såg jag flera sådana här stigar lite varstans.
Dovisarna går oftast på ett långt led så där har ni förklaringen 🙂 !
Vicke och jag har varit hos Nina och tränat på förmiddagen och efter att det hade…ursäkta…stormat satan….hela dagen och kvällen igår möttes vi av nästan vår-väder när vi öppnade ridhusdörren för att köra hem. Så härligt!
Och hemma möttes jag av en god köttgryta jag lagade igår; grönsaksröran närmast i bild sparar jag till ikväll tror jag.
Härom dagen tog jag äntligen slut på Sukett-förpackningen på bilderna ovan; det tar liksom sin lilla tid att förbruka över 1000 suketter 🙂 !
Om ni tittar noga var utgångsdatumet för nästan 8 år sedan men ”I lived to tell” och ”givetvis” är en sådan konstlad och torrt förvarad produkt fullt tjänlig.
Det finns mycket annat man kan äta långt efter rekommenderat utgångsdatum, framför allt torrprodukter som förvarats korrekt.
Annat kan bli dåligt även innan ovan datum men man måste, tycker jag använda sig att sina sinnen och sunt förnuft och inte fixera sig vid en datumstämpel.
Jag är ingen miljökämpe per se, verkligen inte men tycker att det är intressant att så många påstår sig vara det men ändå slänger hur mycket mat som helst för att det är bättre att vara ”safe than sorry”?
Förstå mig rätt; jag menar inte att man ska dricka sur mjölk eller kyckling som stått ute i gassande sol men en hel del klarar sig faktiskt utmärkt om man förvarat det rätt.
Jag har även gett hästarna ”gammal” lucern eller något annat foder som enligt säcken borde varit uppätet x veckor/ någon månad tidigare och skäms inte för detta eftersom jag, igen, använder mig av mina sinnen och sunt förnuft.
Ingen smickrande bild på min vanligtvis så vackra häst 🙂 !
Förra veckans planerade veterinärbesök fick ju ställas in pga att jag prioriterade tappskon men idag kunde det genomföras!
Båda hästarnas munhålor och tänder undersöktes och glädjande nog fanns det bara marginella åtgärder som behövde vidtas. Lite slipningar av enstaka vassa kanter sedan var det klart!
Extra skönt att den lilles tänder och därmed tuggmöjlighet var utmärkta; han är trots allt ingen unghäst (25) länge ❤️!
Vickster känns så bra i kontakten när jag rider att jag hade blivit förvånad om han hade haft några större grejer med sina tänder men konstigare saker har hänt.
Dagens ridpass blev i ridhuset; det har blåst rejält hela dagen och jag trodde hästarna skulle bli lite oroliga men de brydde sig inte alls.
Om bloggen
Bloggen drivs sedan flera år tillbaka och med dagliga uppdateringar där du får läsa om min vardag med djuren men också om sådant som jag tycker är bra, dåligt, galet eller som jag förundras över i både häst och hundvärlden (och ibland också i den “vanliga människovärlden”).
Du kommer förhoppningsvis att bli både road och oroad, provocerad och lära dig en massa nytt; både av mig och mina kloka läsare och du är mer än välkommen att själv lämna dina avtryck på bloggen.
Senaste kommentarer